EM-kval 2016: Sverige gjorde sitt jobb i Liechtenstein

Larsson Fotboll2

Näst sista matchen i kvalet till fotbolls-EM 2016, ett sargat svenskt landslag efter debaclet mot Ryssland och Österrike förra omgången åker ner till Liechtenstein och förväntas vinna lätt.

Sverige vann utan att förta sig

Liechtenstein har ungefär 37000 invånare, Sverige 9,6 miljoner. Skillnaderna i underlag till olika sporter blir markant. Detta var en match alla räknade med att Sverige skulle vinna. Gissningsvis var det många svenskar som inte ens orkade bry sig om att slå på TV:n utan hade annat för sig på fredag kväll. Vi på Betbonus såg dock tillställningen (som vanligt). Kvällen bjöd inte på något skönspel. Zlatan Ibrahimovic och Marcus Berg startade på topp för Sverige. Marcus Berg blev frispelad av Jimmy Durmaz och satte 0-1 efter 18 spelade minuter. Kim Källström såg fortsatt obekväm ut i närkamperna, förklaringen till det fick vi av Erik Hamrén efter matchen: ytterbackarna hade fått order om att gå högre upp, mittfältarna Källström och Albin Ekdal skulle backa hem och agera städgummor. Svårt att tänka sig en sämre roll för Källström, vars stora styrka är långa inlägg och skott med vänsterfoten. Ekdal drog på sig ett gult kort. Det här laget skulle behöva en defensiv rollspelare som Tobias Linderoth eller Stefan Schwarz för att få stabilitet och harmoni över hela planen. I första halvleken brände Zlatan en straff. Liechtensteins Peter Jehle, som var bra i hela matchen, räddade.

Zlatan fick dock revansch i andra halvlek när han blev frispelad av en lysande boll från Kim Källström. Ibrahimovic satte distinkt 0-2 till vänster om Jehle. Detta blev även slutresultatet. I tv-analyserna efteråt räknades Sveriges 100%-iga målchanser till sju stycken. Vi hade även elva hörnor. Två mål var i underkant och effektiviteten saknades.

Jimmy Durmaz och Marcus Berg utgick skadade och kommer ej att delta i måndagens match mot Moldavien. Kanske får vi se John Guidetti från start nästa match? Han fick hoppa in när Berg gick ut efter 60 minuter. Ytterligare en U21-spelare, Oscar Lewicki, fick speltid i slutet av matchen.

I och med segern är Sverige klara för (minst) playoff. För att ha chans till en direktplats måste Montenegro slå Ryssland i sista rundan samtidigt som Sverige slår Moldavien. Montenegro har dock inget att spela för i och med att de förlorade mot Österrike med 3-2. Ryssland slog Moldavien med 2-1. Ganska väntade resultat med andra ord, och inget som gynnade Sveriges jakt på andraplatsen i grupp G.

Kvalificerade lag

I och med kvällens resultat är följande lag klara för Europamästerskapen i Frankrike 2016:

Spanien, Schweiz, Nordirland, Portugal, Island, Tjeckien, England, Österrike (och Frankrike som värdnation). På måndag avgöra vilka som får spela playoff. Gissningsvis får Sverige sikta in sig på en playoffplats. Troligt motstånd då kan vara till exempel Norge eller Danmark, eller om vi har otur: Holland.

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.