Dam-VM i ishockey 2015: Japaner, japaner…

I fotbollen i OS i Berlin 1936 ledde Japan oväntat mot Sverige med 3-2. Sven Jerring som kommenterade matchen uttryckte gjorde ett berömt referat som ni kan lyssna på nedan. 2015 spelades dam-VM i ishockey i Sverige och de svenska damernas premiärmatch gick mot just Japan. Även om matchen började bra med svensk ledning via Erika Grahm kunde Japan kvittera i slutet på första perioden. I andra perioden slog Grahm till igen bara för att få se ledningen kvitteras i tredje, då Japan även tog ledningen med 3-2. Faktum är att Grahm var hela skillnaden för att matchen inte skulle bli en förlust vid full tid då hon även kvitterade den japanska ledningen. 3-3 efter tre spelade perioder.

Japan vann på straffar

Matchen gick till straffar och där var det Hanae Kubo som gjorde det avgörande målet när Japan tog sin första mästerskapsseger någonsin. Sannerligen en tung skalp. Dock ska vi komma ihåg att svenska damerna haft problem med Japan förr och att japanska lag ofta är disciplinerade och kan leverera när det gäller. Om man bortser från självmålet från herr-VM 2003 nedan. I VM 2011 tog Japans damer ett sensationellt VM-guld i fotboll efter att ha besegrat USA i finalen på straffar. Kanske är det historien som upprepar sig i sportarenorna när Japan spelar. 1905 lyckades de som första icke-västerländska nation vinna ett krig över ett västland när de vann Rysk-Japanska kriget.

Sverige spelade dock upp sig i matchen mot Schweiz och vann med 3-2. Ikväll möter Sverige Tyskland. En kvartsfinalplats står på spel. Motståndet utgörs förmodligen av Finland eller Ryssland förutsatt att USA och Kanada går vidare till semifinal från grupp A.