USA vann dam-VM i fotboll 2015

Finalen i världsmästerskapen i damfotboll 2015 blev en repris på 2011 års VM-final och 2012 års OS-final mellan Japan och USA. Lagen hade en finalseger var inför finalen (Japan vann VM 2011 och USA OS 2014) och frågan var nu vem som skulle få seger nummer två i det som blivit giganternas kamp och ett klassiskt möte. Vi behövde inte undra länge, för USA och Carli Lloyd gav oss svar direkt.

Så var finalen

USA inledde matchen i ett rasande tempot. Snabba löpningar och rejäla passningar. Första målet kom redan efter tre minuter när Carli Lloyd höll sig framme i Japans straffområde. Hon gjorde även 2-0 två minuter senare. Efter endast fem minuters spel hade USA kopplat greppet om finalen. Japan stod inte att känna igen. De var passiva i sitt försvarsspel och såg ut att vara tagna av situationen. USA fortsatte att trycka på i anfallsspelet. Lauren Holiday gjorde 3-0 i 14:e minuten. Om man inte trodde sina ögon nu blev det inte mindre ofattbart när Lloyd fullbordade ett hat-trick efter mål från halva plan i 16:e minuten. Efter en dryg kvart spelad var finalen alltså avgjord även om Japan fick ett tröstmål via Yuki Ogimi i 27:e minuten. Kanske någon fick tankarna på Sveriges vändning mot Tyskland från 4-0 till 4-4 i VM-kvalet förra året när USA gjorde självmål några minuter in i andra halvlek. De tankarna försvann dock snabbt när Tobin Heath satte 5-2 ett par minuter senare vilket även blev slutresultatet.

Vägen till finalen

Om man ser lagens väg till finalen kan man få en bättre förståelse för varför finalen blev en så pass ojämn historia. FIFA har inte gjort sig kända för att främja sportslighet och fair play på senare tid och dam-VM 2015 är inget undantag. För att förstärka turneringens PR har man förmodligen gett hemmalaget Kanada en lättare lottning och resa i slutspelet. Kanada åkte dock ut mot skrällgänget England i kvartsfinalen medan Japan har fått en relativt lugn resa: Holland, Australien och England i ett slutspel är inga dåliga lag men det handlar inte om någon topprankade nationer. USA tog sig till final efter att ha slagit Colombia, Kina och Tyskland. På USA:s sida av slutspelsträdet fanns även lag som Frankrike och Sverige som legat högt i rankingen. Kanske var USA-Tyskland den moraliska finalen, som tyvärr blåstes sönder av domaren. Trots detta kan vi dock konstatera att vi fått uppleva en trevlig fotbollsturnering i Kanada i sommar. Fler nationer än tidigare har varit med och utmanat om medaljer och slutspelsplatser. Bronset gick till England som slog Tyskland, något de engelska herrarna haft problem med i de stora turneringarna. För svensk del är det bara att bita ihop och komma igen i OS-kvalet som spelas i början av 2016.

Tidigare vinnare

Dessa länder har tidigare vunnit turneringen:

1991: USA
1995: Norge
1999: USA
2003: Tyskland
2007: Tyskland
2011: Japan
2015: USA

Sverige tog silver 2003 och brons 1991 och 2011.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.