World Cup of Hockey 2016: Sverige slog Ryssland

Tre Kronor2

I öppningsmatchen av World Cup of Hockey fick Tre Kronor möta ett av det på förhand tuffaste motståndet: Ryssland, som vi inte vunnit en tävlingsmatch mot sedan 2004. Media hade målat upp ryssarna som mardrömsmotståndare på grund av förlustsviten, men det ska tas med en nypa salt. När alla de bästa spelarna varit med har vi mött Ryssland en gång, i olympiska spelen 2006 där det förvisso blev storstryk i gruppspelet men guld i slutänden. Ett orosmoment inför premiären var att vår uttalade förstekeeper Henrik Lundqvist vilade på grund av feber.

Disciplinerat Tre Kronor slog Ryssland

Ryssarna började matchen bra och fick äga en del puck i matchens inledning. Sverige gav dock inte upp några större lägen och man lyckades även döda en utvisning. Tre Kronor arbetade sig in i matchen disciplinerat och visade upp ett stabilt försvarsspel kombinerat med lite snurr i anfallszon. Inget av lagen skapade några större lägen dock. Bästa chansen fick Mikael Backlund när en rysk klubba ”exploderade” vid uppspelsfasen. Efter första perioden var ställningen dock 0-0.

Sverige var spelförande i andra perioden och det resulterade bland annat i numerärt överläge där Gabriel Landeskog kunde skjuta in matchens första mål. 2-0 kom från ingenstans när ingen annan än försvarsjätten Victor Hedman klev fram i slottet och sköt prick. Hedman gjorde en bra match från början till slut med klockrena brytningar och ett mål på det.

Efter målen kunde Sverige spela på resultatet. Bud fanns på mer, särskilt när bröderna Sedin snurrade i anfallszon, ackompanjerade av Loui Eriksson. Det fanns inga tecken på att Ryssland skulle kunna vända det här, men hockey är hockey… Med 33 sekunder kvar av tredje perioden och tom rysk målbur kunde Alexander Ovetjkin, som mest åkt omkring och tagit dumma utvisningar och skällt på domaren, få in en reduceringspuck bakom Jacob Markström i svenska målet. Markström gjorde för övrigt en stabil insats i svenska kassen. Ovetjkin hade bud på mer i slutsekunderna. Vid en tilltrasslad situation hamnade pucken i det svenska målet, men via handen blev bedömningen. Skandal enligt Ryssland, men tittar man på reprisbilderna är det svårt att se något annat än att Ovetjkin faktiskt föser in pucken med handsken.

Svensk seger med 2-1 alltså, och en viktig öppning på turneringen där två av fyra lag från varje grupp går vidare till semifinal. Nästa motståndare för Sverige är Finland på tisdag. Finland förlorade mot Team North America U23 med 4-1 i sin premiär och är pressade att vinna

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.