Vi minns: ishockey-VM 2006

2006 blev Sverige den första nationen som vunnit både OS- och VM-guld ishockey samma år. VM 2006 gick i Riga, Lettland, och var 69:e gången turneringen hölls och den här tiden hölls två gruppspel, först med fyra grupper som sedan slogs ihop till två. Sverige vann första gruppspelet tämligen enkelt då motståndet utgjordes av Schweiz, Ukraina och Italien. I gruppspel nummer två blev man tvåa bakom Ryssland. Här ingick även Vitryssland, Slovakien, Schweiz och Ukraina.

internationell ishockey2

Sveriges trupp i hockey-VM 2006

Sverige hade en hel del bra spelare på hemmaplan den här tiden, varav några var med och spelade hem OS-guldet i Turin. Kenny Jönsson, som spelade i Rögle, i Hockeyallsvenskan(!) är ett exempel. Hans bror, Jörgen, var även med i bägge turneringarna och spelade en nyckelroll med sitt fina tvåvägsspel. Johan Holmqvist gjorde sitt livs turnering i målet. Till skillnad från i år (2016) fick Tre Kronor även en stomme av NHL-förstärkningar, trots att det var ”dubbelår” med två turneringar inom kort tid. Halva Detroit ”Blue” Wings kom och ville spela Sverige till ytterligare en guldmedalj 2006: Johan Franzén, Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson och Henrik Zetterberg. Lägg även till namn som Michael Nylander och Nicklas Bäckström och du har en trupp som skulle vara kandidater till guldet även idag, 10 år senare!

Målvakter: Daniel Henriksson, Johan Holmqvist, Stefan Liv.

Backar: Andreas Holmqvist, Per Hållberg, Magnus Johansson, Kenny Jönsson, Niklas Kronwall, Ronnie Sundin, Mattias Timander,

Forwards: Nicklas Bäckström, Fredrik Emvall, Johan Franzén, Mika Hannula, Mathias Johansson, Jörgen Jönsson, Andreas Karlsson, Joel Lundqvist, Jesper Mattsson, Björn Melin, Tony Mårtensson, Jonas Nordquist, Michael Nylander, Mikael Samuelsson, Henrik Zetterberg.

Slutspelet i hockey-VM 2006

Sverige inledde slutspelet på absolut bästa sätt. Man krossade USA med hela 6-0! Johan Holmqvist skulle hålla nollan i två matcher under slutspelet och blev utsedd till turneringens bäste målvakt. Den största utmaningen väntade i semifinalen där motståndet blev tuffast möjliga. Ett stjärnspäckat Kanada med namn som Sidney Crosby och Brendan Shanahan. Början av matchen var dock en trevlig historia sett med svenska ögon. Det verkade som att allt Sverige sköt på gick in lite hur som helst, direkt, via skridskor och så vidare. Kanada spelade dock upp sig och gjorde match av det hela igen. En lite udda händelse var efter att Crosby reducerat för Kanada. Mika Hannula fick då hjärnsläpp och crosscheckar Crosby rakt i ansiktet, efter målet. Vi svenskar är ju annars vana att situationen är den omvända. Hannula blev såklart utvisad och spelade inte mer i turneringen. Teoretiskt är han fortfarande avstängd i några landskamper om han skulle göra comeback i Tre Kronor 🙂 Semifinalen blev spännande mot slutet, men Kanada kom aldrig närmare än 4-5. Sverige skulle spela VM-final mot Tjeckien, som lite oväntat slog Finland med 3-1. Inget mardrömsmotstånd direkt och faktum är att Sverige kontrollerade finalen från början till slut:

  • Efter 14.31 i första perioden gör Jesper Mattsson 1-0 efter vackert förarbete av Kronwall. Kronwall blir senare utsedd till turneringens bästa back.
  • 37 sekunder senare gör samma kedja 2-0 och matchen är i stort sett över.
  • I början av andra perioden serverar Michael ”Nyllet” Nylander Kronwall för 3-0.
  • Samme Nylander passar även fram till Jörgen Jönssons 4-0 i slutet av perioden. Det kanske var det hårdaste skottet Jönsson någonsin skjutit!

Holmqvist håller alltså slutspelets andra nolla i ishockey-VM 2006 och Sverige vinner guld. Det var första svenska VM-guldet sedan 1998, även det ett OS-år. Det skulle dröja sju år till innan nästa guld, 2013, vilket även är Sveriges senaste. Det som gjorde 2006 så speciellt var att det var samma år som Tre Kronor vunnit guld i olympiska vinterspelen i Turin. VM-laget blev en bra mix av inhemska spelare kryddat med proffs från NHL. Truppen var en perfekt mix av spelare och förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson såg till att de blev, som Pär Mårts skulle ha kallat det, ”ett självspelande piano”.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.