Vem vinner Ballon d’Or i år?

Messi

Källa: Pixabay

Ballon d’Or är ett anrikt pris som delas ut av France Football till den herrspelare i världen som varit bäst under årets gång. Det är ett pris som sträcker sig ända bak till 1956 och vanns för första gången av Sir Stanley Matthews som då spelade för Blackpool FC. Det är ett pris som generellt sett gått till offensiva spelare, även om det funnits undantag, såsom mittbacken Fabio Cannavaro 2006. Ballon d’Or betyder för övrigt ”Guldbollen”, precis som vår motsvarighet till årets bästa herrspelare i Sverige.

Priset har sedan 2008 i princip varit en duell mellan Ronaldo och Messi.
2008 – Cristano Ronaldo
2009 – Lionel Messi
2010 – Lionel Messi
2011 – Lionel Messi
2012 – Lionel Messi
2013 – Cristano Ronaldo
2014 – Cristano Ronaldo
2015 – Lionel Messi
2016 – Cristano Ronaldo
2017 – Cristano Ronaldo

Denna trend bröts förra året när kroatiska Luka Modric vann priset, bland annat efter sina prestationer med det kroatiska landslaget som ledde landet till en silvermedalj i VM-turneringen i Ryssland. Är detta tillfälligt eller får vi se två raka år utan att vare sig Ronaldo eller Messi lyfter pokalen?

Betfair erbjuder odds på Ballon d’Or och enligt dem är det faktiskt sannolikt att det blir så. En tydlig oddsfavorit är Virgil Van Dijk, som med sina imponerande prestationer för Liverpool (både i Premier League och Champions League) visat absolut världsklass. Hans prestationer var en direkt anledning till att Liverpool länge utmanade Manchester City om ligatiteln och även till att de till slut fick lyfta CL-pokalen nere i Madrid.

Liverpool

Källa: Pixabay

Han ger 1,72 i Betfair odds på att ta hem priset, men får se sig skuggad av Lionel Messi som fortsatt är en vital kugge i Barcelonas offensiv. Messi har i nuläget 2,62 i odds, varav de närmsta utmanarna därefter (Allison och Ronaldo) har 15, respektive 17 i odds. Det känns med andra ord som ett tvåmanna-race där spelbolagen i nuläget ger fördelen till den gängliga holländska mittbacksbjässen.

Frågan är då hur prisutdelarna tänker. Var det en tillfällighet att Luka Modric bröt den långa trenden mellan Ronaldo och Messi förra året? Van Dijk har som nämnt varit dominant och är absolut en värdig utmanare till priset. Messi och hans säsong är för den delen svår att klandra, då han vann både skytteligan i La Liga och gjorde flest antal assist (tillsammans med Pablo Sarabia som då spelade i Sevilla). Det som fattas för Messi är den stora titeln (utöver La Liga), samtidigt vann ju Van Dijk Champions League, men fick se sig slagna på målsnöret av Manchester City.

Det går med andra ord att argumentera för båda till varför de skulle vinna titeln.
Vem tror du tar hem priset?

När det gäller svenska framgångar i med Ballon d’Or har de varit skralt, inte ens Zlatan har tagit sig på prispallen. Det närmsta vi kommer är Allan Simonsen, dansk anfallare som plockade hem priset 1977 efter sina framgångar med tyska Borussia Mönchengladbach. Det återstår att se om vi kan få fram någon ny kandidat som kan konkurrera om priset längre fram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.