Vem vinner Ballon d’Or 2021?

Messi

”Ballon d’Or” -priset har delats ut sedan 1956 till årets bästa fotbollsspelare. Sportsjournalister runt om i världen röstar fram en vinnare, och sedan 2007 har tränare och kaptener för landslag också rösträtt.

  • Priset tilldelades ursprungligen spelare av europeisk härkomst, och
  • från 1995 till alla spelare som spelar i europeiska lag, och
  • från 2007 inkluderades alla professionella fotbollsspelare i världen i urvalet.

Priset var i FIFA-regi under perioden 2010 till 2015, och 2016 återvände det under regi av ”France Football”.

Den engelska fotbollsspelaren Stanley Matthews är den första vinnaren av den prestigefyllda pokalen, George Weah är den första icke-europeiska, och Lionel Messi är rekordinnehavaren med flest antal vunna Ballon d’Or.

Uppdatering: Lionel Messi vann Ballon d’Or 2021!

Messi mesta Ballon d’Or-vinnaren

Med sin magi har Lionel Messi utmanat fotbollsgränserna i 15 år. Argentinaren vann sin sjätte Ballon d’Or 2019. Messi är den enda spelaren som har vunnit denna trofé fyra år i rad (2009 – 2012). Bakom Barcelona-spelaren på vinnarlistan för ”Ballon d’Or” står Cristiano Ronaldo med fem, Platini, Cruyff och Van Basten med tre, och sedan Ronaldo, Di Stefano, Rummenigge, Keegan och Beckenbauer med två troféer vardera.

Listan över extraordinära spelare som inte lade till ”Ballon d’Or” i sin showcase kan göras lång. Som nämnts tidigare i texten, fram till 1995, fick bara européer detta erkännande. Maradona och Pele är i sällskap med fotbollsspelare utan pris, enligt många, de bästa fotbollsspelarna i sportens historia.

På grund av pandemin beslutade FIFA att inte dela ut något pris till världens bästa fotbollsspelare 2020 för första gången i historien, och hänvisade till ”bristen på rättvisa förhållanden” som motivering. Detta beslut väckte viss ilska i t.ex. Polen där Robert Lewandowski gjort sin bästa säsong på länge i en tid när Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, både klubbvis och individuellt, inte är på de nivåer som var karakteristiska för dem för många år sedan. Bredvid Lewandowski betraktades Karim Benzema som potentiell vinnare.

I år är det ingen brist på kandidater till Ballon d’Or. I Premier League kan t.ex. Kevin de Bruyne Muhammed Salah, Roberto Firmino, och Sadio Mane nämnas. Andra tänkbara namn värt att nänna är Mbappe och Neymar i PSG i franska ligan. Ballon d’Or delas ut 29 november på Theatre du Chatelet i Paris.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.