Tappert Sverige föll mot Frankrike i VM-kvalet

Frankrike var på förhand favoriten till seger i VM-kvalets grupp A och Sveriges svåraste motståndare. Fransmännen inledde dock med 0-0 mot Vitryssland, men har därefter två raka segrar. Även Sverige hade inför mötet en oavgjord match (mot Holland) och två vinster (mot Luxemburg och Bulgarien). I bortamötet med Frankrike var det faktiskt Sverige som började bäst, med en jättechans för John Guidetti efter 11 minuter. Första halvlek slutade dock mållöst.

Tre mål inom 11 minuter i andra halvlek

Sverige fortsatte övertyga i andra halvlek. Disciplinerat försvar och snabba omställningar, förbundskapten Jan Andersson kör på en klassisk 4-4-2:a. Efter 54 spelade minuter får Sverige frispark i bra läge. Emil Forsberg trycker till med en insida som totalt ställer den franske målvakten. En fantastisk frispark som tål att ses igen. Bollen nästan magiskt vrider sig från en innerskruv till en otagbar ytterskruv. 1-0 Sverige och det såg ut att kunna bli en riktig trevlig kväll på Stade de France. Tyvärr betydde det svenska målet att fransmännen vaknade till liv. Redan efter fyra minuter kvitterade Paul Pogba, till vardags klubbkamrat med Zlatan Ibrahimovic i Manchester United. Sju minuter senare gav Dimitri Payet Frankrike ledningen med 2-1 efter misstänkt offside och tumult i Sveriges straffområde. Snöpligt, och nu fick Sverige sikta in sig på att jaga en kvittering. Närmast var inbytte Isaac Kiese Thelin som i slutminutrarna fick chansen, men sköt utanför. Seger för Frankrike med 2-1 alltså.

Det är alltid tråkigt med en förlust, men Sverige visade ändå i den här matchen att man kan stå emot de bästa lagen i världen med ett klassiskt svenskt spel. Det som fattas jämfört med tidigare generationer, till exempel under Lars Lagerbäcks tid, är tillräckligt distinkta anfallare. Guidetti och Thelin måste sätta de där gyllene lägena som uppstår då och då. I övrigt har Sverige alla chanser i världen att ta sig till VM i Ryssland 2018, åtminstone som en av de bästa tvåorna. Men då krävs det segrar mot de ”sämre” nationerna Vitryssland, Bulgarien och Luxemburg, samt gedigna insatser i mötena med Holland och Frankrike, samt lite flyt med de inbördes resultaten i gruppen. Nu tar kvalet en paus fram till mars för svensk del. 25 mars väntar Vitryssland. Vi är lite oroliga inför mötet, då Vitryssland faktiskt lyckades spela 0-0 mot Frankrike. Men vi hoppas och tror att det nya svenska landslaget kommer att vara att räkna med i framtiden, det visade de i mötet mot Frankrike!