Sveriges matcher i ishockey-VM 2016

Hockey-VM 2016 spelas i Ryssland 6-22 maj. I detta inlägg hittar du Sveriges matcher med tv-tider. Du kan se samtliga Tre Kronors matcher i TV4. Vi skriver även referat från färdigspelade matcher.

6 maj 15.15: Sverige – Lettland (2-1 SD)
8 maj 19.15: Sverige – Danmark (5-2)
9 maj 19.15: Sverige – Tjeckien (2-4)
11 maj 19.15: Sverige – Kazakstan (7-3)
14 maj 11.15: Norge – Sverige (2-3)
15 maj 19.15: Schweiz – Sverige (2-3 STR)
17 maj 19.15: Ryssland – Sverige (4-1)

19 maj: kvartsfinal Kanada 6-0 Sverige

Referat från Sveriges matcher

Precis som mot Ryssland stor Sverige upp mot regerande världsmästaren Kanada i ungefär en halv minut. Sedan såg det ut som det gjort mest hela tiden i den här turneringen för Tre Kronor. Slarvigt, vekt och rörigt. Med årets lag var vi ett blåbärsgäng mot de stora hockeynationerna och resultatet kan vi varken skylla på förbundskapten Pär Mårts eller spelarna. Däremot måste vi fråga oss varför vi fått så många nej tack till ishockey-VM i år?

I Sveriges sista slutspelsmatch var Ryssland bättre på allt. Sverige stod emot i ungefär 10 minuter innan man tröttnade. Mattias Ekholm, till vardags i Nashville Predators gjorde Sveriges enda mål vid ställningen 4-0 till Ryssland. Resultatet innebär en tredje plats i grupp A för Sverige och kvartsfinal mot Kanada. Det gick ju bra 2013. Då hade man dock fått förstärkningar i form av bröderna Sedin… Sammanfattningsvis har Sverige slagit Norge, Danmark och Kazakstan efter full tid hittills i ishockey-VM 2016.

Det här kan ha varit en av ishockey-VMs tråkigaste matcher, och precis som mot Norge stod domarna i centrum. Som Niklas Wikegård uttryckte det, de tog bort alla kampmoment i spelet. Nivån var väldigt låg och spelarna fick gissa sig fram till vad som var tillåtet. Resultatet efter full tid var 2-2 och tre av fyra mål kom i powerplay. Det var Schweiz som tog ledningen två gånger om och Sverige kvitterade i form av Johan Sundström och åter igen, Gustav Nyquist. Sverige snurrade en hel del i anfallszon under övertiden, men utan att komma till några farliga lägen. I straffläggningen satte André Burakovsky, som just anlänt från Washington, sin straff. Resultatet var 1-1 efter tre strafffomgångar. Burakovsky avgjorde i första omgången suddenstraffar med sitt andra straffmål! 3-2 och två poäng till Tre Kronor.

Ett Tre Kronor som haft spelledigt i två dagar öppnade trögt mot Norge och hade svårt att skapa särskilt mycket. Första perioden slutade mållös. Sverige hade ett antal numerära överlägen utan att producera. Gustav Nyquist kunde dock sätta 1-0 tidigt i andra perioden. I tredje perioden satte Martin Lundberg tvåan i powerplay. Bara minuten senare kunde norrmännen göra match av det hela igen. Robert Rosén gjorde Sveriges andra powerplaymål i matchen vid tiden 11:47. 3-1 borde väl räcka för till tre poäng? Jodå, men mycket tack vare domarna. Med två minuter kvar reducerade Norge åter igen. Sedan började en stenhård press mot Markström i Sveriges mål. Med några sekunder kvar hamnade pucken i Sveriges kasse, men domaren dömde bort målet eftersom han menade att Markström blockerat pucken. Det var inte fallet om man tittar på reprisbilderna. Domarna räddade alltså tre poäng för Sverige denna gång. Kvartsfinalplatsen är mer eller mindre klar, nu gäller det att utmana Ryssland om en topp-två position i grupp A för att slippa Finland eller Kanada tidigt i slutspelet.

Do or die för Sverige i den fjärde gruppspelsmatchen. Inledningsvis vissa problem, men en bit in i första perioden fick Tre Kronor igång målskyttet. Mikael Backlund, Linus Klasen och Adam Larsson gjorde var sitt mål. Dustin Boyd reducerade till 1-3 strax innan periodpausen. I andra matchen ökade Gustav Nyquist på Sveriges ledning till 4-1 i powerplay efter vackert klapp-klapp spel. Kazakstan bytte då målvakt. Nyquist, som varit Sveriges i särklass bästa lirare i VM hittills, ökade även på till 5-1 efter en fin passning av Linus Omark. Nästa mål kom i numerärt underläge, även det signerat ett NHL-proffs: Alexander Wennberg snodde enkelt pucken av slarviga motståndare och satte 6-1 lågt. Det kunde även ha blivit ytterligare ett svenskt mål i andra perioden då Omark fick straff. Han försökte sig på en fräckis som inte gick hem denna gång. I tredje perioden inledde Kazakstan bäst och fick bland annat chansen i powerplay. Sverige föll tillbaka något i egen zon efter det numerära underläget och släppte lite onödigt in ett andra mål. Minuten senare kom även 3-6 och det var match igen. Ironiskt, eftersom assisterande förbundskapten Johan Tornberg i pausen sa att målet inför tredje var att vinna perioden. Trots att Pär Mårts tog timeout fortsatte det svenska slarvet och man drog på sig flera utvisningar. Tur att vi har Nyquist, som gjorde sitt tredje mål för kvällen, denna gång i underläge.  Med det målet slutar Nyquist på 3+1 poäng för kvällen och matchen 7-3 till Sverige.

Tredje gruppspelsmatchen och den första riktiga utmaningen för Tre Kronor. Tjeckien, med tretton VM-debutanter jämfört med Sveriges nio. Det var Sverige som fick den bästa starten med mål av Robert Rosén och Martin Lundberg i första perioden. Lundbergs mål kom på kontring med bara några sekunder kvar av perioden. I mittperioden spelade Tjeckien upp sig och tog över matchen. De radade upp chans efter chans och fick även utdelning. 2-0 till Sverige blev plötsligt 3-2 till Tjeckien. Michal Birner, som gjorde Tjeckiens ledningsmål, satte även 4-2 i slutet på tredje perioden. Pär Mårts chansade och tog ut Markström i målet för att spela med en extra utespelare, men det hjälpte föga. Tjeckien vann rättvist och om Sverige ska ta med sig något från denna match är det första perioden vilken får räknas som lagets bästa hittills i turneringen. Synd bara att en hockeymatch varar i 60 minuter och inte 20… Ju längre matchen gick verkade Tre Kronor bli tröttare och tappade fokus. 3-2 kändes avgörande då det kom i ett läge där Sverige hade kunnat ta kommandot i matchen igen genom spel i numerärt överläge. Man fick dock inte kontroll på pucken som lyckades hoppa över Linus Omarks klubba två gånger och senare Alexander Wennbergs klubba vartefter Tjeckien kunde göra det de alltid gjort bäst: kontra. Frågan är hur Tre Kronor kan resa sig från det här och vända det till något positivt?

Det första av två nordiska derbyn som Tre Kronor ska spela i grupp B. Statistiken innan matchen talade sitt tydliga språk: Danmark hade aldrig tagit poäng mot Sverige. Närmaste man kommit var en förlust med differensen två mål. I år hade danskarna fått förstärkning i form av en hel kedja från NHL dock. Skulle Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets), Jannik Hansen (Vancouver Canucks) och Lars Eller (Montreal Canadiens) bryta förlustsviten? De röd-vita fick bästa tänkbara start på turneringen med seger mot Norge. Mot Sverige tog inledde de starkt och kunde ta ledningen med 1-0 i första perioden. Matchen kantades av utvisningar och Sveriges powerplay var inledningsvis ineffektivt. Robert Rosen kunde dock kvittera i andra perioden. Sedan lossnade Tre Kronors pp via fyra raka mål i numerärt överläge: Magnus Nygren, 2x Mikael Backlund, Gustav Nyquist. Nyquist gjorde på nytt en bra match. Jesper Jensen tröstmålade in 2-5 i slutsekunderna av tredje perioden. En viktig seger även om det ”bara” var mot Danmark. Nästa match blir mot betydligt tuffare motstånd i form av Tjeckien, som slog värdnationen Ryssland med 3-0 i premiärmatchen.

Lagkapten Jimmie Ericsson gav Sverige en god start med ett tidigt ledningsmål efter drygt två spelade minuter av första perioden. Sedan hände inte så mycket mer… Matchen blev en tämligen fumlig historia med allt som hör en öppningsmatch till: slarv, dumma utvisningar och spelare som inte riktigt acklimatiserat sig. Lettland lyckades kvittera i tredje perioden och var faktiskt även nära att avgöra. Svenska försvaret lät motståndarna glida igenom och Jacob Markström fick sträcka ut ett par gånger i målet. Matchen gick till förlängning där Gustav Nyquist avgjorde. Han visade för övrigt prov på spelglädje matchen igenom vilket verkar lovande för fortsättningen av turneringen. Poängtapp mot Lettland är förvisso ingen drömstart men vi ska inte dra för stora slutsatser av resultatet från en öppningsmatch.