Sällskapsresan nu som spelautomat!

Sällskapsresan

Minns du Lasse Åbergs klassiska filmer om Sällskapsresan? De flesta av oss har en favorit bland de första filmerna med Stig Helmer i huvudrollen. Det började 1980 med filmen Sällskapsresan (alt. Finns det svenskt kaffe på grisfesten?) där Stig Helmer och hans norske vapendragare Ole åker till Gran Canaria med charter.

Nu finns Sällskapsresan som spelautomat hos Paf Casino, ett unikt samarbete mellan Lasse Åberg och Penningautomatföreningen. Klicka på bilden ovan för att ta del av ett unikt erbjudande om freespins!

Sällskapsresan (1980)

Den första filmen om Sällskapsresan charmade många med sina egensinniga karaktärer och klockrena oneliners såsom

Finns det svenskt kaffe på hotellet?

Ja, man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig.

Filmen spelades in på Gran Canaria, Rio de Janeiro och Arlanda flygplats. Trots negativa filmkritiker blev Sällskapsresan en succé med 2.8 miljoner biobesökare. Endast filmen Såsom i himmelen har kommit nära en sådan siffra.

Sällskapsresan II – Snowroller (1985)

Fem år efter första filmen var det dags för uppföljaren. Denna gång utspelade sig handlingen i Alperna och vi fick åter igen stifta bekantskap med Stig Helmer och Ole. Många som gillade första filmen kände igen humorn och åter igen myntades många härliga uttryck, såsom:

Tyngden på dalskidan, älskling!

Herr Ober! Ice bitte

SOS – En sällskapsresa (1988)

Den tredje filmen om Stig Helmer utspelar sig i skärgården. Än en gång lyckas Åberg fånga upp tematypiska situationer och konvertera dem till charmig humor. Denna film kan uppfattas som lite smalare än de två första, men vi som levt skärgårdsliv känner igen oss i varje scen!

-Flugsvamp?

-Nej, tack jag har slutat.

-Jaha. Jag festäter ibland, jag.

Efter de tre originalfilmerna kom ytterligare tre filmer.

Den ofrivillige golfaren (1991) – som namnet antyder, golftema.

Hälsoresan: En smal film av stor vikt (1999) – Stig helmer och Ole på Hälsohem.

The Stig-Helmer Story (2011) – En prequel.

Intressant nog finner vi en karaktär som liknar Stig Helmer i Lasse Åbergs film Repmånad från 1979. Då hette karaktären Helge Jonsson, men hade många drag som liknade Stig Helmer: blyg och med en överbeskyddande mor.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.