Så spelas dam-VM i ishockey 2016

Damhockey

28 mars – 4 april avgörs hockey-VM för damer i Kanada. Damkronorna, som ligger femma i världsrankningen, är på jakt efter första mästerskapsmedaljen sedan 2007. Leif Boork är förbundskapten.

Spelschema, dam-VM i ishockey 2016

VM avgörs i två grupper, grupp A och B. De två bästa lagen från grupp A går direkt till semifinal medan trean och fyran får möta ettan och tvåan i grupp B i kvartsfinaler. Det är alltså en nackdel för Sverige att vara rankat femma, dels för att det är mindre chans att gå till slutspel och semifinal och dels för att man inte får mäta sig med de bästa lagen innan en eventuell kvartsfinal. Vi hoppas att damkronorna får lite vind i segeln i år och kan gneta till sig ett brons i alla fall. Svensk damhockey hade något stort på g när vi oväntat tog silver vid Olympiska vinterspelen i Turin, men av någon anledning kunde vi inte bygga vidare på de framgångarna. Kanske en nyckel ligger i att utveckla Riksserien där Luleå nyligen vann SM-guld genom att besegra Linköping i finalen inför rekordpublik.

Grupp A: USA, Kanada, Finland, Ryssland

Grupp B: Sverige, Schweiz, Japan, Tjeckien

Sveriges matcher:

Måndag 28 mars: Sverige – Tjeckien

Tisdag 29 mars: Japan – Sverige

Torsdag 31 mars: Sverige – Schweiz

Fredag 1 april: kvartsfinal 1 och 2

Söndag 3 april:  semifinal 1 och 2

Måndag 4 april: bronsmatch och final

Tidigare vinnare av dam-VM i ishockey

Dam-VM i ishockey har anordnats 16 gånger sedan 1990. Kanada och USA har spelat samtliga finaler. Kanada leder guldligan med 10 guld mot USAs 6. Finland har 11 brons, Sverige och Ryssland har 2. Schweiz har 1 bronsmedalj. USA är regerande mästare med guld från både 2013 och 2015.

Läs mer på turneringens officiella hemsida.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.