Kanada vann ishockey-VM 2016

Kanada Hockey

Det blev en final mellan två av förhandsfavoriterna i ishockey-VM 2016 när Kanada och Finland gjorde upp om guldet. Till slut blev det Kanada som försvarade guldet från 2015.

Kanada 2-0 Finland

Finalen blev en målsnål historia. Kanada tog ett tidigt ledningsmål via underbarnet Connor McDavid, och Finland backade hem. Vi har sett Finland spela på det här sättet de senaste året, en tight box runt målvakten och utnyttja kontringar. Denna gång var dock Kanada för bra. De spelade en lyckat dump-and-chase hockey där de snabbt satte press på finska backar med både en och två forwards. De kom samlade in i anfallszonen och behövde inte bekymra sig särskilt mycket om försvarsspelet: Finland orkade inte anfalla mer än i någon enstaka enmansräd. I slutet på tredje perioden tog man ut målvakten bara för att se Matt Duchene sätta 2-0 i öppen kasse. En lite rolig detalj var att domarna krävde att matchen skulle spelas klar när endast 0,9 sekunder återstod på matchuret, mitt i Kanadas guldjubel. Planen rensades på klubbor och utrustning, pucken släpptes, och Kanada fick jubla igen (och Finland deppa en extra gång). Efter matchen höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal där han tackade spelare och arrangörer, samtidigt som han konstaterade att ryska folket hade högre krav på sina spelare. Gulag nästa för Ovechkin och grabbarna?

Kanadas väg till guldet

I gruppspelet vann Kanada alla matcher utom just mot Finland vilket resulterade en andraplats i grupp B. Det innebar en kvartsfinal mot Sverige, som slutade trea i grupp A. Tre Kronor avfärdades enkelt med 6-0. Tuffare blev det i semifinalen där rivalen USA väntade. Det blev en jämn historia som Kanada kunde gå vidare från med seger 4-3. I finalen väntade alltså gruppvinnaren Finland som vunnit alla sina matcher hittills: etta i grupp B, 5-1 mot Danmark i kvartsfinalen och 3-1 mot värdnationen Ryssland i semifinalen. Ryssland vann senare bronset. Guldet 2016 är Kanadas andra i rad. Kul att de fortsätter satsa på ishockey-VM. Hoppas att Tre Kronor får igång intresset för landslaget igen, det behövs om vi ska kunna utmana på den här nivån!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.