John Kristian Dahl och Katerina Smutna vann Vasaloppet 2016

Vasaloppet

Det blev åter igen norsk seger på herrsidan i Vasaloppet. Avslutningen blev dock dramatisk och det krävdes en spurtstrid med en mängd inblandade åkare för att till sist kora en segare. På damsidan fick Britta Johansson Norgren nöja sig med ytterligare en andraplats efter en lite trasslig spurtuppgörelse. SVT hade en intressant produktion där man fick följa Rickard Olsson live i spåren på Play vilket var kul för oss som aldrig får nog av skidåkning. Det hoppas vi blir ett bestående inslag kommande år!

John Kristian Dahl vann Vasaloppet 2016

Dahl, som vann Vasaloppet 2014, låg större delen av loppet i en klunga med åkare som var ovanligt stor och höll hela vägen till upploppet. Det kan ha rört sig om ett tjugotal åkare. Ett par norrmän, Christoffer Callesen och Kjetil Hagtvedt Dammen gjorde dock ett försök att bryta sig ur efter ett par timmars åkning. De åkte länge tillsammans och turades om att dra. Försöket var tappert och kunde ha lyckats. Vid 25 km såg det fortfarande bra ut, men strax därefter splittrades de och det började gå långsammare och långsammare medan klungan ökade takten. Vid 6 km kvar till Mora var klungan ikapp och hade ätit upp försprånget på 2 minuter. Ingen åkare drog iväg på egen hand utan det blev en spurtuppgörelse i slutet. Vi hade några svenska namn i täten bland etablerade norska åkare såsom Jörgen Aukland och Petter Eliasson, samt Dario Cologna från Schweiz som gjorde sin vasaloppsdebut. Markus Ottosson från Skellefteå blev bästa svensk, på sjätte plats, 2 sekunder bakom segrande Dahl som alltså vann spurtstriden före landsmännen Stian Hoelgaard och Anders Mölmen Höst.

Katerina Smutna vann damernas tävling

På damsidan låg Britta Johansson Norgren länge först och hade nästa en minut ner till andra åkaren. Norgren fick draghjälp i en tät klunga med elitmotionärer från herrsidan. Tyvärr skulle det visa sig bli en nackdel vid spurten. Katerina Smutna, från Österrike, lyckades käka upp avståndet till Norgren och fick en bättre position de sista 100 meterna medan Norgren blev inklämd mellan några manliga åkare. Ett lite snöpligt slut kan tyckas, dock får vi inte glömma att ett Vasalopp är 90 km och Smutna faktiskt åkt in nästan en hel minut på Norgren över större delen av loppet. Norgren får nöja sig med en rad fina positioner i övriga långlopp denna säsong, inklusive en seger i Damvasan tidigare i veckan.

Tidigare vinnare av Vasaloppet

2015: Petter Eliassen, Norge/Justina Kowalczyk, Polen

2014: John Kristian Dahl, Norge/ Laila Kveli, Norge

2013: Jörgen Aukland, Norge/Laila Kveli, Norge

2012: Jörgen Brink, Sverige/ Vibeke Skofterud, Norge

2011: Jörgen Brink, Sverige/Jenny Hansson, Sverige

Vasaloppsveckan är över för 2016 och vi ser fram emot fler lopp i fäders spår för framtids segrar!

Se även: www.vasaloppet.se

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.