Ishockey-VM 2015: Så spelas kvartsfinalerna

Gruppspelet i ishockey-VM i Tjeckien i Prag är nu färdigspelat och åtta lag har tagit sig till kvartsfinal och två lag har blivit degraderade från turneringen nästa år. Vi har fått se en hel del spännande ishockey under första veckan, en fantastisk publik i Prag och Ostrava och en hel del internationella stjärnor på isen. Toppbetyg till 2015 års VM hittills alltså.

Sverige möter Ryssland i kvartsfinalen

Efter att Ryssland föll mot Finland på straffar i gruppspelets sista match igår står det klart att de blir Sveriges motståndare i kvartsfinalen. Ett värdigt motstånd som Sverige inte slagit i VM-sammanhang sedan 2004. Matchen spelas torsdag 14 maj kl 19.15 och visas i TV4. I övriga matcher möter gruppvinnaren från grupp B, USA, Schweiz. Suveräna Kanada får hoppas att Vitryssland inte ställer till med något i deras kvartsfinal medan Finland möter värdnationen Tjeckien.

14 maj kl 15.15: USA – Schweiz
14 maj kl 16.15: Kanada – Vitryssland
14 maj kl 19.15: Sverige – Ryssland (TV4)
14 maj kl 20.15: Finland – Tjeckien (TV12)

Vi förutspår att USA, Kanada, Sverige och Finland går vidare till semifinaler. Det innebär att Sverige får möta USA och Kanada Finland i semifinal. Upplagt för en drömfinal mellan Kanada och Sverige! Dock måste vi hitta ett sätt att vinna mot Ryssland på. I genrepet före VM slog Tre Kronor dock ryssarna i två raka matcher.

Så slutade gruppspelet

I sista rundan i gruppspelet slog Kanada Österrike med hela 10-1. Det betyder att Kanada tagit 7 raka vinster, gjort 49 mål och släppt in 14. De har alltså snittat 7 mål per match och släppt in 2. De är solklara favoriter till guldet och vann grupp A före Sverige på andra plats. Bottenkampen blev dramatisk och det var inte Österrikes dag. Det enda resultat som inte fick inträffa var att Frankrike skulle slå Lettland på övertid eller straffar och det blev ett straffavgörande med mycket på spel: Om Frankrike skulle vinna, åker Österrike ur, om Lettland skulle vinna åker Frankrike ur. Det blev till slut Frankrike som vann och Österrike får inte spela i nästa års turnering.

Grupp A:

Kanada 21p
Sverige 16p
Tjeckien 15p
Schweiz 10p

Tyskland 7p
Frankrike 5p
Lettland 5p

Österrike 5p

I grupp B tappade USA en 3-0-ledning mot Slovakien som dessutom gick ifrån till 4-3. Nordamerikanerna visade dock god moral och kunde kvittera och avgöra matchen på övertid. USA vinner därmed gruppen. Kampen om andraplatsen stod mellan Finland och Ryssland. Vinnaren fick åka till Prag och möta Tjeckien, förloraren får stanna i Ostrava och möta Tre Kronor. Faktum är att vinnaren även kan ställas mot Kanada i en semifinal vilket inte är helt optimalt. Vi fick dock se två lag som ville vinna på isen. Ryssland tog ledningen två gånger men Finland gnetade på och kvitterade. Matchen gick till straffar och där var Pekka Rinne suverän i finska målet. Finland vann och därmed blir det Sverige mot Ryssland i kvartsfinalen. Det har varit klart ett tag att Slovenien åker ur turneringen.

Grupp B:

USA 17p
Finland 16p
Ryssland 15p
Vitryssland 14p

Slovakien 9p
Norge 6p
Danmark 4p

Slovenien 3p

Nu vilar vi på onsdag och ser fram emot en fortsatt spännande turnering som fortsätter med kvartsfinaler på torsdag, semifinaler på lördag och bronsmatch/final på söndag!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.