Ishockey-VM 2015: Hat trick av Loui Eriksson

I Sveriges match mot Österrike häromkvällen gjorde Filip Forsberg hat-trick. I dagens match mot Lettland ville inte Loui Eriksson vara sämre än sin kedjekamrat. Eriksson gjorde faktiskt fyra mål i segermatchen, men fick ett mål felaktigt bortdömt.

Sverige 8-1 Lettland

Ser man till första halvan av den här matchen var det en hyggligt jämn tillställning. Eriksson satte 1-0 i första perioden genom att valla pucken i mål via en lettisk back. Lettland stod dock upp bra och Sverige tog ett par dumma utvisningar i andra perioden och var inte riktigt på tårna. Ändå kunde Eriksson göra sitt andra mål en bit in i perioden. Lettland reducerade sedan ledningen men Filip Forsberg såg till att Sverige höll ifrån när han satte ett riktigt klassmål på straff. Rättvisa blev även skipad när Eriksson satte 4-1 med 14 sekunder kvar av perioden = hat-tricket fullbordades. I tredje perioden trummade Sverige på. Oscar Möller, Jacob Josefsson, Joel Lundqvist och Victor Rask gjorde varsitt mål och slutresultatet skrevs till 8-1.

Ryssland 2-4 USA

Inför dagens match mot USA hade inte Ryssland förlorat en VM-match sedan 2013. De unga amerikanerna, varav många spelar collegehockey, bestämde sig dock för att skapa ett litet ”miracle on ice” när de vann med 4-2. Trevor Lewis gav USA ledningen i första perioden. Anton Belov kvitterade i andra men ett par minuter senare gav Torey Krug USA en 2-1-ledning. Med mindre än tio minuter kvar av matchen utökade Mark Acrobello ledningen till 3-1. Sergej Plotnikov gav Ryssland nytt hopp med sitt reduceringsmål med fyra minuter kvar av matchen. Det blev dock USA som fick slutordet när Brock Nelson satte sista pucken i tom kasse. Rysslands streak på 12 raka vinster sedan 2013 bröts alltså nu. USA kan ha någonting stort på gång i årets ishockey-VM, med tre raka vinster. De inledde med att slå Finland med 5-1.

Styrkedemonstration av Kanada

Värdlandet Tjeckien tog emot Kanada i en het match. Tjeckien inledde bäst med ett par chanser där Mike Smith fick sträcka ut rejält för att rädda. Sen gjorde Kanada som Kanada brukar – mål. 1-0 är ett skolboksexempel som många europeiska forwards kan lära av. Jordan Eberle grävde fram pucken efter en studs bakom Tjeckiens mål. Han tog inga omvägar via sarghörnen eller krångliga passningar, istället gick han direkt in på mål och tryckte in pucken vid ena stolpen. Taylor Hall gjorde 2-0 med en minut kvar av matchen. Blott 22 sekunder senare kunde Martin Erat reducera, assisterad av bland annat Jaromir Jagr. I andra perioden kvitterade även Tjeckien, men Kanada lyckades ta ledningen igen. 4-2 kom två minuter in i tredje perioden i numerärt överläge  och även 5:an kom i spel med en man mer, signerad Sidney Crosby. Sobotka reducerade med tre minuter kvar och skapade lite spänning som dog när Kanada satte sitt sjätte mål för kvällen, i öppen kasse. 6-3 Kanada blev slutresultatet. Kanada möter Sverige på onsdag. Det blir ett riktigt test för Tre Kronor!

Finland slog Norge

Finland betar av de nordiska länderna, häromdagen slog de Danmark och nu var det Norge som stod för motståndet. Vi får hoppas att de inte fortsätter med Sverige.. De fick i alla fall i gång sitt powerplay när de vann med 5-0. I de två första matcherna hade de inte gjort ett enda mål i numerärt överläge, nu inledde de med två mål i 5 man mot 3. Det var de unga spelarna som anförde Lejonen i den här matchen, Esa Lindell och Joonas Kemppainen. Finland möter Slovakien i nästa match, på onsdag.