Ishockey-VM 2015: Täta matcher i bottenstriderna

Matcherna i världsmästerskapen i ishockey är mer svårtippade nu än på 80-talet och det händer att mindre nationer skräller till då och då. Det är sällan tal om ”blåbärsnationer” numera eftersom vilket lag som helst kan slå de större nationerna, vid rätt förutsättningar (motivation slår klass!). En svensk ”klassiker” i sammanhanget är Sverige-Italien från VM 1992, som precis som årets turnering spelades i Prag, som slutade 0-0, trots hårt svenskt tryck mot det italienska målet. Det året vann Tre Kronor VM-guld. Trots allt kan man fortfarande urskilja ett bottenskikt med nationer som slåss dels för sin existens i turneringen och dels om den fjärde slutspelsmatchen i varje grupp. Gårdagens matcher präglades av dessa kamper.

Schweiz 1-0 Tyskland

Denna match var en tight historia där bägge målvakterna fick 18 skott på sig. Leonardo Genoni i Schweiz mål räddade dock ett mer än sin tyska kollega Timo Pielmeier. 12:16 in i tredje perioden gjorde Denis Hollenstein matchens enda mål. Schweiz klättrar nu upp på slutspelsplats medan Tyskland ligger strax nedanför. Lettland blir nästa motståndare för Schweiz. De har agerat slagpåse med tre raka förluster hittills men borde kunna ta fler poäng i detta mästerskap.

Vitryssland körde över Danmark

Söker ni efter ett hett speltips i VM kan vi tipsa om Vitryssland. Laget består av ett gäng ryss-skolade spelare och gav Sverige en ordentlig kamp i fjolårets kvartsfinal där de hade hemmaplan. Oddsen när Vitryssland spelar mot de mindre nationerna är av någon anledning höga i detta mästerskap och du kan lätt få 3 gånger pengarna när de möter Norge. Häromkvällen gjorde de processen kort med danskarna. Danmark kunde förvisso ta ledningen i första perioden via svenskbekantingen Nichlas Hardt, men i mellanakten trampade Vitryssland gasen i botten med tre raka mål. Det följdes upp med två mål i tredje. Yevgeni Kovyrshin blev tvåmålsskytt i 5-1 segern. Vitryssland upp på slutspelsplats, Danmark på sjätteplats med en poäng före Slovenien och Norge.

Huet höll nollan när Frankrike slog Österrike

Cristobal Huet, som vi nämnde på vår lista med 10 stjärnor i VM, höll nollan för första gången i en landslagsmatch när Frankrike slog Österrike med 2-0 i bottenstriden i grupp A. Det krävdes 54 minuters spel innan Damien Fleury kunde sätta 1-0 bakom Starkbaum i Österrikes mål. 2-0 kom i tom kasse. Viktiga poäng för att undvika nedflyttning. Frankrike hoppar upp på sjätteplats med 3 poäng medan Österrike står kvar på 2 poäng före Lettland. Vi får dock inte glömma bort att Lettland har mött både Kanada och Tjeckien redan och således har många ”letta” matcher kvar.

Slovakien vände och vann mot Slovenien

Slovenien slog Slovakien med 3-1 i OS i Sotji 2014 efter mål av bland annat Anze Kopitar. De var nära att upprepa bragden i årets VM. Efter sex minuter spelade av första perioden ledde de med 1-0, en ledning som skulle stå sig ett bra tag in i matchen. Slovakien visar dock upp en god moral i det här mästerskapet och kunde än en gång kvittera en match mot slutet. Andrej Meszaros kvitterade vartefter Marian Gaborik avgjorde matchen med två mål. Denna gång blev slutresultatet 3-1 till Slovakien som nu ligger tvåa i grupp B. Slovenien ligger näst sist på 0 poäng, med Norge bakom sig på grund av sämre målskillnad. Slovakien möter just Norge i nästa match. Norge är i desperat behov av poäng, men det är tveksamt om de kommer att få några mot Slovakien.

I övrigt ser vi fram emot kvällens höjdpunkt: Sverige mot Kanada. Den viktiga förstaplatsen i gruppen står på spel. Förloraren får med stor sannolikhet åka från Prag till Ostrava och möta Finland eller Ryssland i en kvartsfinal. Tjeckien är garanterade att spela sin kvartsfinal i Prag, oavsett placering i gruppen (förutsatt att de tar sig till slutspel).

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.