Ishockey-VM 2015: Resultat från semifinalerna

Kanada fortsätter att dominera i hockey-VM. Åttonde raka segern kom mot värdnationen Tjeckien i semifinalen. Tjeckien får istället ställa in sig på bronsmatch mot USA som förlorade sin semifinal mot Ryssland. Finalen kommer att bli en riktigt härlig hockeyfest mellan två giganter som möts många gånger med olika resultat.

Kanada 2-0 Tjeckien

Hemmapubliken i O2 Arena i Prag fick under långa stunder se spel mot ett mål, det tjeckiska. 8:40 i första perioden kom första målet. Sidney Crosby passade till Jordan Eberle som serverade Taylor Hall som kunde sätta 1-0 i öppet mål. Pavelec i tjeckiska målet fick jobba hårt och hade god hjälp av stolpar och ribba. Nio minuter in i andra perioden satte Jason Spezza 2-0 som även blev slutresultatet. Tjeckien hade bud på ett reduceringsmål men det dömdes bort efter en tveksam offside i målgården.

USA 0-4 Ryssland

Den andra perioden mellan USA och Ryssland var bland de bästa perioderna i den här turneringen. Lagen bytte chanser och sett till vilka klara lägen som uppstod framför målvakterna kunde ställningen lätt ha varit 3-3. Dock gick bägge lagen in i tredje perioden i en mållös match. Tempot skruvades ner en smula och spelet blev lite försiktigare. Sju minuter in i perioden skrinnade dock Mozyakin in i USA:s försvarszon och sköt in 1-0 till Ryssland. Med tanke på hur matchen sett ut kändes det som att målet kom från ingenstans. Några minuter senare klev en superstjärna fram. För någon dag sen förlorade han en avgörande ”game seven” när hans Washington Capitals förlorade på övertid mot New York Rangers. Nu fick han pucken framför mål i VM i Tjeckien och satte en laserstråle bakom Connor Hellebuyck i det amerikanska målet. Det här var nu Rysslands match. Shipachyov satte 3-0 på en målvaktsretur. USA chansade tidigt på att ta ut målvakten men det resulterade bara i ett vackert mål i öppen kasse: Malkin till Ovetjkin till Malkin, bam! 4-0.

Ryssland och Kanada i final

Finalen spelas söndag kväll och där får vi se två stjärnspäckade lag göra upp om VM-guldet. De möttes 2008 och 2009, i Kanada respektive Schweiz och då vann Ryssland bägge gångerna. Ryssland vann även 2012 och förra året i Minsk, 2014. Senast Kanada vann var 2007 då de slog Finland i finalen. Nu har de chansen att ta första guldet på sju år, med ett av de starkaste lagen på länge.