Grunderna för att bli duktig på betting

Att betta, eller att tipsa, fortsätter att vara en populär spelgenrer och antalet sporter, tävlingar och andra event man kan spela på ökar. Lika enkelt som man kan betta på vem som vinner Champions League, kan man betta på vem som vinner Eurovision Song Contest.

And at number 9.......

 (”And at number 9…….” (CC BY-ND 2.0) tagen av MacBeales.)

Däremot handlar betting om mer än tur, och för att bli en duktig bettare måsta man se till att göra sin hemläxa och lära sig att lägga känslorna åt sidan.

Ständigt informationssökande

Det går inte att till 100 % förutspå hur en tävling, serie eller match kommer att sluta, men man kan räkna ut sannolikheten. När man tipsar spelar man på sannolikheten, som har räknats ut av speloperatören, att t.ex. ett fotbollslag vinner en match. Ju lägre oddsen är, desto större är sannolikheten att laget vinner. Ju högre oddsen är, desto mindre är sannolikheten att de vinner.

För ta reda på vilket utfall man ska betta på måste man granska all information och gällande odds. Det bidrar till att få en inblick i om ett lag, eller spelare, har större förutsättningar att vinna, och vise versa. Har det skett några ändringar i laguppställningen, hur har mötena sett ut tidigare och hur verkar formen vara? Till och med vädret kan ha en inverkan på en matchs utkomst. Ju mer information man har, desto lättare är det att lägga ett sannolikt vinnande bet.

Spelformer

Det finns fler olika spelformer att betta på och den vanligaste är på vem/vilka som vinner eller förlorar en match. I de flesta målsporter, såsom fotboll, ishockey, handboll, kan man spela på vem som gör det första målet, och vem som gör det första målet i varje halvlek eller period. Det är en spännande och uppskattad spelform, framförallt i målrika serier som Champions League. Det finns också långtidsspel där man satsar på vem som kommer att vinna en cup, liga eller mästerskap, och vem som kommer att åka ur en serie. Utöver det finns det ytterligare spelformer, och de varierar i utseende beroende på sport och speloperatör.

The Champions League Winners' Medal (Manchester United Museum)

(”The Champions League Winners’ Medal (Man” (CC BY 2.0) tagen av edwin.11.)

Tänk rationellt

Vill du bli en duktig bettare måste du lägga allt vad förhoppningar och skrock heter åt sidan. Är favoritlaget det sämre inför ett kommande möte ska du inte satsa på en storvinst med minst 10–0 till deras fördel – hur mycket du än hoppas att matchen ska sluta så. Det spelar heller ingen roll om du sitter i din turtröja när matchen spelas eller om du undviker att betta på fredagen den 13:e. En bettare måste hela tiden vara rationell och väga all information mot oddsen.

Däremot kan det hända saker som gör att ditt bet faller, trots all förundersökning du har gjort. För att vända förlusten till vinst ska du då ta chansen och granska vad som gick fel och hur du kan undvika det i framtiden. Att tjura över ett förlorat spel och dra förhastade slutsatser för att vinna tillbaka din satsning, är inget för den professionella spelaren.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.