Flera SHL-spelare uttagna till OS-trupperna

Det är fortfarande en bra stund kvar till nedsläppet i SHL och ännu längre är det till dess att NHL börjar. Den 16 september är det dags för de svenska lagen att ge sig ut på isen igen, men det verkar som att flera spelare kommer att vara frånvarande från några av höstens matcher.

(Bilden heter ” (CC BY 2.0) och är tagen av Henrik Sommerfeld.)

Eftersom det stundar ett vinter-OS nästa år kommer flera länder att vilja ha med sina spelare i lagen som ska representera nationen. Tidigare i år gick NHL ut med att de inte kommer att släppa några av sina spelare för OS, med förklaringen om att ett två veckor långt uppehåll störde ligan. Flera spelare har protesterat mot detta, både svenska och ryska, och några länder har till och med vänt sig till spelarfacken för att överklaga. Utan NHL-spelare blir det givna alternativet för länderna är att hämta spelare från andra ligor, och det verkar som att SHL kommer att drabbas hårt.

Sju spelare bara för Kanada

Mellan den 9 och 25 februari är det de olympiska vinterspelen i Pyeongchang, i Sydkorea. 12 nationer kommer att göra upp om OS-guldet och Kanada vill givetvis försvara sin titel från Sotji 2014. Men enligt oddsen på bet365 är det Ryssland (2,75) som kommer stå som slutsegrare i OS nästa år. Sverige, som vann VM-guld så sent som i maj, har oddsen 4,50.

Kanada har genom alla tider varit en stor hockeynation och det finns flera världsstjärnor som har sina rötter i landet som är känt för sitt stora vita lönnlöv. Däremot spelar de flesta av landets storstjärnor i NHL – och NHL har sagt bestämt nej till OS. Därför har lösningen blivit att plocka ut hela sju spelare från SHL. Det innebär inte enbart att de kanadensiska spelarna kommer att saknas under OS-veckorna, SHL har gjort rum för ett uppehåll, utan även att de kommer att åka iväg för att spela träningsmatcher under hösten. De utvalda spelarna om ska förberedas inför OS har delats upp i två trupper. I den ena truppen finns Jonathan Sigalet (Frölunda), Daniel Paille och Kevin Clark (båda Brynäs) och Bud Holloway (Skellefteå). I den andra: Derek Roy och Andrew Gordon (båda Linköping), och Craig Schira (Rögle).

Tre kronor är ett stort frågetecken

Precis som Kanada har Sverige flera tunga namn i NHL, och de blev fullständigt rasade när ledningen gick ut med att de inte skulle släppa iväg sina spelare. Både Henrik Lundqvist (New York Rangers) och Erik Karlsson (Ottawa Senators) tycker att det är en riktig katastrof och dåligt för sporten. Det internationella hockeyförbundet har även lämnat in flera protester.

Några klubbar har däremot visat överseende och sagt att om deras spelare vill åka, tänker de inte att stoppa dem. Detta gäller bland annat Washington Capitals, vars klubbägare sa att om spelare som Alexander Ovetjkin (Ryssland), Branden Holtby (Kanada) och Nicklas Bäckström (Sverige) vill åka, får de göra det. I värsta fall får han väl betala böter till ligan.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.