Finland vann ishockey-VM 2022

Team Finland

Det blev hemmaseger i hockey-VM 2022, när värdnationen Finland slog Kanada i förlängning i finalen. I detta inlägg summerar vi turneringen. Inför VM 2022 hade Finland aldrig tagit en medalj på hemmaplan. Senast en nation vann guld i hemma-VM var Sverige 2013, när turneringen spelades i både Sverige och Finland.

Gruppspelet i hockey-VM 2022 

I gruppspelet var de sexton lagen indelade i två grupper. De fyra främsta lagen i varje grupp gick vidare till slutspel där ettan i grupp A mötte fyran i grupp B och vice versa. Grupperna slutade enligt nedan:

Grupp A:

Schweiz
Tyskland
Kanada
Slovakien

Danmark
Frankrike
Kazakstan
Italien

Grupp B:

Finland
Sverige
Tjeckien
USA

Lettland
Österrike
Norge
Storbritannien

Som synes blev det Kanada för Tre Kronor i kvartsfinal, trots ett fint gruppspel där man slutade tvåa, bland annat efter straffseger mot värdnationen Finland.

Slutspelet i hockey-VM 2022

I kvartsfinalerna möttes följande lag:

Schweiz 0-3 USA
Finland 4-2 Slovakien
Tyskland 1-4 Tjeckien
Sverige 3-4 Kanada (efter förlängning)

Stackars Schweiz som tagit segern i grupp A fick se sig överkörda av USA. Finland besegrade Slovakien efter viss möda, bland annat steg giganten Marko Anttila fram och gjorde två mål. Ett NHL-förstärkt Tjeckien besegrade planenligt Tyskland. Tre Kronor ledde kvartsfinalen mot Kanada med trygga 3-0 efter mål av bland annat William Nylander. Tyvärr rasade Sverige ihop i slutet av matchen när man började spela på ledning. Kanada kvitterade, och vann på övertid. Ett tråkigt slut för Johan Garpenlövs tid som förbundskapten som kantats av stolpe ut. Bland annat var Tre Kronor ett straffslag ifrån att spela OS-final i februari.

I semifinalerna kunde Finland, åter igen med lite darr på ribban, besegra USA med 4-3. Kanada körde över Tjeckien med 6-1. Så blev det alltså en final mellan hemmanationen Finland, och ett Kanada som vaknat till liv ordentligt i slutspelet. Finland blev en rafflande historia där Kanada länge ledde med 1-0, men där Finland fick några utvisningar med sig i tredjeperioden och kunde gå upp till 3-1-ledning. Kanada visade dock upp samma moral som i kvartsfinalen mot Sverige, och kvitterade till 3-3. Finalen avgjordes till Finlands fördel i förlängningen, och landets första medalj på hemmaplan blev guld! Tjeckien knep bronsmedaljen, nationens första VM-medalj på tio år. Kanada gick miste om att gå förbi Ryssland / Sovjetunionen i antalet guldmedaljer.

Hockey-VM 2023 arrangeras av Finland och Lettland. Tre Kronor har ny förbundskapten till den turneringen: Sam Hallam. Vi hoppas på svenska framgångar nästa år!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.