Stanley Cup 2015: Fördel Tampa Bay och Anaheim i konferensfinalerna

Inför femte matchen i konferensfinalen mellan New York Rangers och Tampa Bay stod det 2-2 i matcher efter Rangers 5-1 seger i match fyra. Det har varit en svängig serie där lagen turats om att storspela och ha svackor. Det har även svängt fram och tillbaka i serien mellan Anaheim och Chicago. Frågan inför match fem var vilka lag som skulle få matchboll i serien..

New York Rangers 0-2 Tampa Bay (2-3 i matcher)

Tampa Bay är på papperet ett lag med goda offensiva kvaliteér och när allt klickar är de dödligt effektiva framåt. Däremot tenderar de att läcka en aning bakåt vilket har blivit en akilleshäl i årets slutspel. I nattens match mot Rangers täppte de dock till och nollade hemmalaget i Madison Square Garden. De hade tightat till defensiven ordentligt och spelade ett uppoffrande spel framför Ben Bishop i målet. Rangers försökte och försökte i första halvan av matchen men lyckades inte få hål på Floridalaget. Istället kunde Valtteri Filippula och Steven Stamkos avgöra tillställnigen med två snabba mål i slutet av andra perioden. Matchboll Tampa Bay alltså. Henrik Lundqvist och New York Rangers har dock lyckats vända värre underlägen, till exempel i serien mot Washington i årets kvartsfinaler.

Anaheim 5-4 (ot) Chicago (3-2 i matcher)

Anaheim skaffade sig en klar 3-0 ledning redan i första perioden. När Sami Vatanen gjorde tredje målet 16:40 in i perioden hade Chicago inte fått ett enda skott på mål än. Hockey är dock hockey. Med två minuter kvar av tredje perioden stod det 4-2 till Anaheim. Då klev Jonathan Toews fram. Reducering 4-3 via ett slagskott med 1:50 kvar. Med 37 sekunder kvar kvitterade han även till 4-4 efter en målvaktstavla av annars så stabila Fredrik Andersen i Anaheims mål. 4-4 och matchen gick till övertid. Det blev dock ingen nattmangling denna gång utan Jakob Silfverberg kunde servera ett 2-mot-1-läge till sina lagkamrater. Ryan Kesler sköt pucken på Corey Crawfords vänstra benskydd vartefter Matt Beleskey kunde slå in returen. Vaket av Silfverberg, smart av Kesler, distinkt av Beleskey, matchboll Anaheim!