SHL: Resultat kvartsfinal 4 och kvalserien omgång 2

Kvartsfinalerna och kvalet till Swedish Hockey League rullar på. Nedan är resultaten från fjärde kvartsfinalerna och andra omgången i kvalet. Skellefteå blev första lag att bli klara för semifinal. Ny seger för Luleå mot Frölunda. Modo och Rögle har två raka segrar i kvalet och har ena foten i SHL.

Kvartsfinal 4:

Luleå 3-2 Frölunda, 3-1 i matcher totalt

Luleå var stärkta av framgången i omgång 3 där de lyckades knipa en seger på bortaplan i Göteborg. Per Ledin fixade ledningen åt hemmalaget i första perioden. Frölunda lyckades dock kvittera i powerplay. Resten av målen föll i andra perioden. Joel Lundqvist, bra som alltid, såg till att gästerna fick ledningen med 1-2, även det i powerplay. Det här var dock Luleås match. Minuten efter Lundqvists ledningsmål kvitterade Lars Bryggman och suveräne Johan Harju satte 3-2 i slutet av perioden. Även om tredjeperioden blev mållös saknades inte dramatik. Chris Abbott åkte på matchstraff fyra minuter in i perioden efter en knätackling på Andreas Johnson som lär bli borta en tid. Frölunda fick ett gyllene läge att kvittera men Lassinatti i Luleåmålet spikade igen. Tre matchbollar för Luleå nu som stormar mot semifinal.

Brynäs 2-6 Skellefteå, Skellefteå vidare till semifinal med 4-0 i matcher

Första laget i SHL är klart för semifinal. De senaste två årens mästare Skellefteå slog planenligt Brynäs i kvartsfinalserien. Lite missvisande siffror då många av matcherna varit jämna. I sista matchen orkade dock inte Brynäs stå emot och Skellefteå tog ledningen redan efter 33 sekunder spelade. 0-2 och 0-3 kom i mitten av andra perioden. John Norman satte ett tröstmål för Brynäs innan 1-4 och 1-5 kom i samma period. Matchen avgjord. Lagen gjorde varsitt mål av akademisk karaktär i tredje perioden. Skellefteå i semifinal.

Örebro 4-3 Växjö, totalt 2-2 i matcher

Örebro var piskat att ta sin första seger på hemmaplan i kvartsfinalserien och det gjorde de, med visst besvär. Det var dock Växjö som tog ledningen efter tre minuter. Tio minuter senare kunde dock Daniel Viksten kvittera. I andra perioden kom islossningen från Örebro: Petr Zámorský, Henrik Löwdahl och Miiko Lehtonen gjorde var sitt mål inom 10 minuter. 4-1 till Örebro. Växjö fortsatte dock att kämpa i tredje perioden och 2-4 i boxplay (!) gav dem nytt hopp. Med ett par minuter kvar satte Josh Hennessy 3-4 men närmare än så kom inte Växjö denna kväll. Kvitterat i matcher inför nästa möte i Växjö. Oviss serie där Växjö är ojämna favoriter.

HV71 2-4 Linköping, totalt 2-2 i matcher

Efter att ha förlorat förra matchen på hemmaplan behövde Linköping nu en seger i Jönköping. Det började bra med 0-2 efter ett mål i första respektive andra perioden. I tredje perioden vaknade dock HV71 till liv och sju minuter in i perioden satte Teemu Laine 1-2 i powerplay. Det var för övrigt Linköpings första insläppta boxplaymål på två månader. Fem minuter senare kvitterade Mattias Tedenby till 2-2.  Oscar Sundh såg dock till att Linköping kunde ta ledningen igen, med sex minuter kvar av matchen. Det såg ut som att även denna match skulle sluta som de tre första: med en 3-2-seger. Så blev det dock inte utan Broc Little kunde sätta 2-4 i tom kasse.

Kval omgång 2:

Malmö 2-3 Leksand, totalt 1-1 i matcher

Malmö tog en rejäl skalp på bortaplan i första omgången när de vann matchen i Leksand. De fortsatte spinna vidare på framgången i denna match och tog ledningen med både 1 och 2-0. Leksand gjorde dock precis som Malmö senast: Jobbade in sig i matchen. Viktiga 2-1-reduceringen kom i slutet på andra perioden. I tredje perioden gjorde Linus Hulström sitt andra mål för kvällen när han kvitterade matchen som gick till förlängning. I förlängningen måste Leksand ha varit extra glada för att ha gjort sig av med Fabian Brunnström tidigare i år. Han spelar i Malmö nu och var den sista spelaren på pucken som avgjorde, till Leksands fördel. Oviss matchserie med två fortsatt svajiga lag som har svårt att stänga matcher.

Vita Hästen 0-2 Modo, totalt 0-2 i matcher

Modo vann första mötet i Örnsköldsvik efter mål av bland annat Donald Brashear. I returmötet i Norrköping var det hemmalaget som öppnade starkast. Vita Hästen är dock hopplöst ineffektivt i den här serien och har svårt att få in pucken. Istället var det Modo som tog ledningen med en minut kvar av första perioden. Psykologiskt viktigt mål av Jonas Ahnelöv. 0-2 kom 4 minuter in i andra perioden och här hade Modo både tagit över spelet och matchen. Vita Hästens målvakt Henrik Lundberg såg skakig ut på målen. Dock räddade han 39 av 41 Modoskott för dagen. Vita Hästen sköt 24 skott. Ska Norrköpingslaget kunna rubba Modo i den här serien måste de göra någon form av ändring inför mötet i Örnsköldsvik på söndag.

Rögle 4-3 Västerås, totalt 2-0 i matcher

Rögles kanonform håller i sig. I andra matchen mot Västerås gick de ifrån till 2-0 redan i första perioden. Andra perioden blev mållös och 3-0 kom i början på tredje.  Efter ett par minuters Hawaiihockey  mellan 4.40-6.41 i tredje perioden stod det 4-1. Nu vaknade Västerås, eller kanske det var skåningarna som slappnade av för mycket. Brock Montpetit från USA gjorde sitt andra mål för kvällen när han reducerade till 4-2. Med sju minuter kvar att spela satte Eddie Davidsson 4-3 och det var match på riktigt igen. Montpetit avgjorde tillställningen, men inte med ett hat-trick utan genom att dra på sig en utvisning med tre minuter kvar att spela. Rögle kunde hålla undan sista minuten och vann andra matchen i rad.