SHL: Luleå klart för kvartsfinal

I en match som Aftonbladet’s Tomas Ros beskrev som ”pojkar mot män” gick Luleå vidare till kvartsfinal efter andra segern mot Djurgården i play in. Samtidigt utjämnade Färjestad till 1-1 i matcher mot Brynäs, i Gävle.

Djurgården 1-3 Luleå

I första omgången av play in, som spelas i en serie om bäst av tre mathcer, vann Luleå komfortabelt med 1-0 uppe i Coop Arena. Nu var det dags för returmatch på hovet och här var det gästerna som började starkast. Efter en riktig dundertabbe av Djurgårdens Andreas Englund kunde Luleå tidigt ta ledningen med 0-1 i första perioden. I anfallet därpå prickade Johan Harju in 2:an. Uppförsbacke Djurgården, som ändå lyckades få in en reduceringspuck i andra perioden. Luleås Johan Forsberg fick dock sista ordet och slog in 1-3 i slutperioden. Extra retsamt för Djurgården då samme Forsberg satt DIF:s Daniel Fernholm ur spel med en armbågstackling tidigare på säsongen. Nu är i alla fall norrbottningarna klara för kvartsfinal i SHL.

Brynäs 2-3 Färjestad

Brynäs vann första matchen på bortaplan mot värmlänningarna. I andra omgången hade de alltså chans att ta sig till kvartsfinal via hemmaplansfördel. Färjestad hade dock andra planer. Fem minuter in i matchen tog de ledningen med 0-1. I samma period kvitterade Brynäs Oskar Lindblom. Färjestad tog ledningen på nytt i andra perioden, Tero Koskiranta gjorde 1-2. Resultatet såg ut att stå sig matchen igenom men Brynäs kunde ta ut målvakten och få in en kvitteringspuck i slutet på tredje perioden. Förlängning var att vänta. Här drog dock Färjestad det längsta strået och 2-3 av Anssi Salmela betyder att det blir en tredje och avgörande match i Karlstad i morgon. Hemmaplansfördel Färjestad, men det verkar inte vara det som avgör i denna serie. Brynäs har allt att vinna. Färjestad har traditionen på sin sida med 20 raka slutspelsplatser. Ovisst och spännande, hockey när den är som bäst!