Så var sportåret 2017

Sports

I detta inlägg summerar vi sportåret 2017. Trots att det varit ett så kallat ’mellanår’ utan stora OS- eller fotbollsturneringar har vi för svensk del kunnat njuta av flera spännande tävlingar.

Guld i bandy-VM

Sverige var värdland för bandy-VM 2017. Hemmanationen tog sig vidare till kvartsfinal via tre raka segrar (mot Ryssland, Finland och Kazakhstan) i gruppspelet. Tyskland avfärdades med 34(!)-6 i kvartsfinalen medan Norge besegrades med 17-2 i semifinalen. I finalen väntade Ryssland. Efter första halvlek ledde Ryssarna med 3-1. Sverige vände dock och vann med 4-3 under dramatiska former. Det avgörande målet kom i första tilläggsminuten i andra halvlek.

Längd-VM i Lahtis

Det blev fyra svenska medaljer i VM i längdskidor i finska Lahtis. Tyvärr ingen av ädlaste valör. Charlotte Kalla tog ett brons i Skiathlon och ett silver på 10 km klassiskt. Det blev svenskt silver i damernas 4 x 5 km stafett och brons i herrarnas 4 x 10 km dito. Vi hoppas på fler och ädlare medaljer i olympiska spelen 2018.

VM-guld i ishockey

Senast Tre Kronor vann VM-guld i ishockey var 2013 då bröderna Sedin kom hem och gav Sverige väl behövd spetskompetens. 2017 fick förbundskapten Rikard Grönborg massor av ’ja tack!’ från Nordamerika och Sverige fick ett slagkraftigt lag med spelare som Henrik Lundqvist, Nicklas Bäckström och William Nylander. Tre Kronor slutade trea i gruppspelet efter förluster mot USA och Ryssland. I kvartsfinalen väntade vår drömmotståndare Schweiz som avfärdades med 3-1. Våra nordiska rivaler från öst, Finland, besegrades med 4-1 i semifinalen. I finalen väntade tuffaste möjligaste motstånd, Kanada, som jagade sitt tredje raka VM-guld. Så blev det inte. Sverige spelade disciplinerat och efter 1-1 efter full tid och förlängning var Henrik Lundqvist omutbar vid straffläggningen. Bilden av en sprudlande glad Nylander som hoppar upp i famnen på Lundqvist efter straffsegern är numera klassisk.

VM-kval i fotboll

Friends Arena

Jämte VM-guldet i ishockey är Sveriges herrlandslag i fotboll förmodligen det största utropstecknet under 2017. Med motståndare som Nederländerna och Frankrike i gruppen lyckades man bli en av de bästa tvåorna i kvalet till VM i Ryssland 2018 vilket räckte till kvalspel. I kvalspelet blev det tuffaste möjliga motstånd: Italien! På något sätt gick det vägen ändå. Vi har sett det förut: En svensk 4-4-2:a genomföra mirakel mot stora fotbollsnationer. Italien föll tungt med 1-0 i första matchen på Friends Arena, och sedan lyckades Sverige jobba till sig 0-0 på bortaplan. VM-platsen säkrad. En sensation!

Europa League

Manchester United vann finalen i Europa League i Stockholm, utan skadade Zlatan Ibrahimovic. Den stora snackisen i EL skulle dock vara i årets säsong, 2017-18, där lilla Östersund kvalificerat sig till turneringen och gått vidare till slutspel där Arsenal väntar. 15 februari möts de båda lagen på Jämtkraft Arena för en första sextondelsfinal.

VM i simning

I juli gick VM i simning av stapeln i Budapest, Ungern. Det blev fyra svenska medaljer, signerade Sarah Sjöström: Guld på 100 m och 50 m fjärilssim. Guld på 50 m frisim och silver på 100 m frisim.

Friidrotts-VM

Friidrotts-VM i London blev en minst sagt märklig historia. Somliga skulle kalla mästerskapen ett antiklimax. Hela ryska laget avstängda för doping, förutom några få tävlande under neutral flag. I Justin Bolts sista framträdanden blev han först slagen av Justin Gatlin på 100 meter och sedan skadad i stafetten. Mo Farah vann 10 000 meter löpning på hemmaplan, men knep ’bara’ silvret på 5000 meter. Daniel Ståhl tog Sveriges enda medalj – ett silver i diskus.

Övrigt:

  • Sverige tog brons i lagåkning i  alpina-VM i Schweiz.
  • Britta Johansson Norgren vann äntligen Vasaloppet!
  • Det gick trögt för svensk damlagidrott 2017: Respass i kvartsfinalen i både hockey-VM och fotbolls-EM. Förlorad bronsmatch i handbolls-VM. Man vann dock innebandy-VM i Slovakien efter att ha besegrat Finland på straffar i finalen..
Bookmark the permalink.

Comments are closed.