Lettland vann brons i hockey-VM 2023

Kanada Hockey
Kanada vann guld, Tyskland silver, och Lettland brons i hockey-VM 2023

Det blev ett par skrällar när medaljerna skulle delas ut ishockey-VM 2023. Guldet gick till Kanada, vilket inte var helt otippat, då lönnlöven uppvisade sedvanlig professionalism i ett mästerskap som karaktäriserades av få NHL-spelare överlag. Tre Kronor hade inledningsvis förhoppning om att få förstärkningar i form av Erik Karlsson, William Nylander, Rasmus Dahlin, Elias Pettersson med flera, men till sist blev det en trupp som främst bestod av europeiska spelare, med några enstaka förstärkningar från Nordatlanten (t.ex., Lucas Raymond, Alexander Nylander och Jakob Silfverberg). Tyvärr räckte inte detta denna gång, utan det blev uttåg i kvartsfinalen mot hemmanationen Lettland (VM avgjordes i Lettland och Finland) som sensationellt tog ett brons i turneringen, lagets första VM-medalj någonsin.

Gruppspelet i VM 2023

I gruppspelet kom Tre Kronor tvåa i grupp A efter USA, efter bland annat vinst mot Finland. Tyskland besegrades knappt medan det inte blev mycket till match mot länder som Danmark, Frankrike, Österrike och Ungern. Mot USA blev det tyngre dock, även om Tre Kronor lyckades ta igen en tvåmålsledning och pressa matchen till övertid. Årets upplaga av USA var effektivt, snabbt och aggressivt. Sverige ådrog sig dessutom två skador mot jänkarna. Tyskland kom fyra i gruppen.

I grupp B vann Schweiz före Kanada vilket betydde att de fick möta Tyskland i kvartsfinalen. Även Lettland och Tjeckien tog sig till kvartsfinal.

Slutspelet i VM 2023

I kvartsfinalerna kom två skrällar:

Tyskland slog Schweiz med 3-1.

Lettland slog Sverige med 3-1.

Även Kanada tog sig vidare efter en relativt komfortabel 4-1 seger mot ett blekt Finland, och USA slog Tjeckien med 3-0.

I semifinalerna var USA och Kanada favoriter. Länge såg det ut att bli en nordamerikansk uppgörelse i finalen och en chans för USA att ta det första guldet sedan 1933 (!). Men ett ungt, oerfaret amerikanskt lag hittade ett sätt att förlora när de tappade ledningen mot Tyskland och förlorade på övertid efter ett supersnyggt avgörande av Frederik Tiffels.

I andra matchen kämpade Lettland tappert, men Kanada vann med 4-2.

I finalen var det länge jämnt mellan Tyskland och Kanada, men Kanada vann till slut med 5-2.

I bronsmatchen vann Lettland på övertid med 4-3 och därmed var sensationen ett faktum!

Två skrällar alltså, silver till Tyskland och brons till Lettland.

Nästa år (2024) går hockey-VM av stapeln i Tjeckien. Vi hoppas på bättre lycka för Tre Kronor då.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.