Kanada vann junior-VM i ishockey (h) 2022 – 2023

Kanada Hockey

Kanada fick åter igen jubla i junior-VM då man bärgade ytterligare ett guld på hemmaplan i turneringen. Det var andra guldet på kort tid då 2021 – 2022 års turnering avgjordes i augusti på grund av att det traditionsenliga mästerskapet tvingades avbrytas i januari på grund av covidutbrott i spelartrupperna. Sverige tog brons i den turneringen.

Gruppspelet i jvm 2022 – 2023

Gruppspelet i turneringen, som avgjordes utan Ryssland, blev en intressant tillställning med flera tidiga skrällar. Tio lag delades in i två grupper varav de fyra första gick till kvartsfinal. Ettan i grupp A fick möta fyran i grupp B och så vidare.

Lettland

Kanada förhandsfavorit till gruppseger i grupp A, med Sverige som utmanare. I grupp B var USA och Finland de främsta kandidaterna till gruppseger. Men som sagt, turneringen bjöd på flera inledande skrällar. Bland annat slog Schweiz Finland efter förlängning. I grupp A skrällde Tjeckien direkt och slog Kanada med 5 – 2. Sverige tuffade på med segrar mot Österrike (11 – 0) och Tyskland (1 – 0). Matchen mot Tjeckien blev tuffare, men det blev seger på övertid för juniorkronorna till slut. Sista matchen mot Kanada blev en klar 5 – 1:a till hemmalaget, och Sverige var aldrig nära. Resultatet blev en tredjeplats i gruppen efter Tjeckien och Kanada, och rivalen Finland i kvartsfinal.

Slutspelet i jvm 2022 – 2023

Kvartsfinalerna:

Kanada – Slovakien 4 – 3

USA – Tyskland 11 – 1

Tjeckien – Schweiz 9 – 1

Finland – Sverige 2 – 3

Kanada fick oväntat hårt motstånd av Slovakien medan USA och Tjeckien avfärdade sina kvartsfinalmotståndare relativt enkelt. Sverige mot Finland blev en klassiker Där Finland tidigt tog ledning i matchen, men Sverige kvitterade i slutet av första perioden. Efter en mållös andra akt tog Finland åter ledningen tidigt i tredje perioden, med svensk kvittering med tre och en halv minut kvar av matchen.

Med två minuter kvar av kvartsfinalen drog Sverige på sig en utvisning. Olyckligt läge. Då klev vår kapten, Stjernberg fram. Efter ett par lustiga puckstudsar längs sargen i numerärt underläge kom Stjernberg fri med finske målvakten och kunde sätta 3 – 2 till Sverige med dryga minuten kvar av matchen. Detta blev även slutresultatet!

Semifinalerna:

USA – Kanada 2 – 6

Tjeckien – Sverige 2 – 1 (efter förlängning)

I första semifinalen avfärdade Kanada rivalen USA relativt enkelt. Den andra semifinalen mellan Tjeckien och Sverige blev en rafflande historia. Sverige tog ledningen tidigt i andra perioden. Det såg ut att kunna hålla hela vägen, men i slutet av den tredje perioden blev den tjeckiska pressen för stor och kvitteringen kom med 40 sekunder kvar av matchen. Snöpligt. Sverige hade flera chanser att avgöra i förlängningen, men tyvärr blev det tjeckisk vinst i stället.

Medaljmatcherna:

Bronsmatch Sverige – USA 7 – 8

Bronsmatchen blev målrik där bägge lagen bjöd upp till dans och bytte målchanser med varandra. Tyvärr blev det ytterligare en svensk övertidsförlust när USA avgjorde i förlängningen.

Final Tjeckien – Kanada 2 – 3 (efter förlängning)

Finalen såg länge ut att bli en kanadensisk seger, efter 1 – 0 och 2 – 0 till värdnationen i första respektive andra perioden. Tjeckien kom dock tillbaka med två snabba mål i loppet av en minut i tredje perioden. I förlängningen avgjorde dock Kanada med 3 – 2 och därmed bärgare man ytterligare ett guld.

Nästa år spelas turneringen i Sverige och juniorkronorna förväntas ha en stark trupp. Vi hoppas på framgångar på hemmaplan!

Vi vill även notera att de svenska juniordamerna tog silver på hemmaplan i Östersund!