Jvm 2016: Sverige slog USA

Innan mötet mellan Sverige och USA i junior-VM 2016 var en sak klar: En trend skulle brytas. Sverige hade nämligen inte besegrat USA i turneringen sedan 1996 samtidigt som man inte förlorat en gruppspelsmatch sedan 2006. Skulle USA bryta segersviten eller skulle förbannelsen hävas? Alexander Nylander gav oss svaret.

Alexander Nylander målskytt

I Sveriges första match i turneringen, mot Schweiz, vann Tre Kronor med 8-3 men segern var bitterljuv då vår stjärnforward, William Nylander, utgick skadad efter en vårdslös tackling mot huvudet. Han deltog inte i matchen mot USA men sägs vara på bättringsvägen. Hans yngre bror, Alexander, skulle visa sig från sin bästa sida i sin brors frånvaro.

I första perioden turades lagen om att spela powerplay utan att någon lyckades göra mål. USA hade ett överläge i puckinnehav större delen av matchen, men Sverige försvarade sig effektivt och Linus Söderström spikade igen kassen. I början av andra perioden fick Alexander Nylander ett friläge som han förvaltade på bästa sätt genom att finta och sätta pucken högt bakom Alex Nedeljkovic i USA:s mål. Det blev matchens enda mål och USA lyckades inte kvittera trots att de ibland parkerade i Sveriges zon med långa anfall.

Sverige leder grupp A

Resultatet innebär att Sverige leder grupp A med två matcher spelade. Juniorkronorna möter Danmark 30 december och Kanada på nyårsafton. Danmark överraskade och tog sin första seger någonsin i junior-VM när man lyckades slå Schweiz som verkar ha nått botten med sitt juniorlag detta år.

Läget i grupp B

Det har spelats ett par rivalmöten i grupp B: Värdnationen Finland förlorade en tvåmålsledning mot Ryssland inom loppet av sju minuter. Ryssarna vann till slut med 6-4. Tjeckien slog sina grannar Slovakien med 2-0. Efter två omgångar toppar Ryssland gruppen: