Jvm 2016: Sverige avfärdade Danmark

2015 blev året då vi gång på gång besegrade Danmark. I U21-EM i fotboll och i playoff till fotbolls-EM 2016. På årets näst sista dag blev det ännu en seger, denna gång i junior-VM i ishockey. Sista segern under ”danskdödaråret” skrevs till 5-0 vilket även innebar svensk gruppseger.

Sverige vann grupp A

Efter att Sverige slagit USA och Kanada oväntat tappat poäng mot Schweiz skulle en svensk seger mot Danmark i gruppspelets näst sista omgång räcka för att Juniorkronorna skulle säkra förstaplatsen i grupp A. Detta var blott fjärde gången Danmark medverkade i turneringen. De har mött Sverige två gånger tidigare: 2008 vann Sverige med 10-1 och förra året med 5-1. Danmark tog sig förvisso till kvartsfinalen 2015, men väl där fick man storstryk av Kanada med 8-0. En och annan talang lyckas de dock skrapa fram varje år och dansk hockey gör framsteg varje år. Än så länge fungerar de dock som en slagpåse i junior-VM.

Adrian Kempe inledde målskyttet för Tre Kronor efter blott 13 sekunder. Han störtade fram på vänsterkanten och satte pucken distinkt i krysset. När Sverige fick spela powerplay i fyra minuter kom 2-0 via Gustav Forslings klubba. Andra perioden präglades av lågt tempo. Danmark skapade inte mycket och Sverige tog inte fram det där lilla extra för att utöka ledningen. 17:17 in i perioden styrde dock Oskar Lindblom, till vardags i Brynäs, in 3-0. Halvvägs in i tredje perioden nämnde TV12:s kommentatorer att defensive William Lagesson inte synts i matchen men att han förmodligen kommer att få mer jobb i mötet med Kanada på nyårsafton. I samma stund satte just Lagesson 4-0 med ett dragskott från blålinjen. Alexander Nylander satte 5-0 med en backhand, inte helt olikt målet han gjorde mot USA. Det blev slutställningen i en match där Sverige nötte ner Danmark utan att anstränga sig. Laget upppvisade dock en god disciplin och det verkar som att Rikard Grönborg fått ordning och reda på årets upplaga av juniorkronorna. I morgon väntar ett nytt möte med Kanada. Förhoppningsvis blir det inte en 13-målsmatch som i genrepet inför turneringen utan en match där Tre Kronor, som är klara gruppvinnare, kan slipa på ytterligare detaljer i spelet.

Slovakien väntar i kvartsfinalen

Efter att Finland vänt 0-2 till seger med hela 8-3 mot Slovakien i grupp B står det klart att Sverige får möta Slovakien i kvartsfinalen. På papperet ett betydligt trevligare motstånd än alternativen Tjeckien, Finland eller Ryssland. Dock får vi inte glömma att just Slovakien slog Sverige i bronsmatchen förra året..

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.