Junior-VM i ishockey: Sverige slog Finland, nu väntar Ryssland

Sverige kom till kvartsfinalen mot Finland som favoriter efter att ha vunnit sin grupp. Finland, lillebror, gick in som underdogs efter att ha underpresterat hela gruppspelet. Till viss del märktes detta matchen igenom, det var stundtals nervöst och krampaktigt i det svenska laget. Finland spelade disciplinerat och ställde upp i mittzon, något man ofta ser finska lag göra nuförtiden till skillnad från tidigare då de stod för en mer anfallsglad men mindre taktiskt ishockey. Första perioden slutade mållös, andra perioden blev minst sagt dramatisk.

Dramatisk andraperiod

Finland kunde ta ledningen efter cirka två minuter på en kontring. Svensk back sköt olyckligt på en täckande finsk spelare vilket ledde till ett friläge. Ikonen i Finland gjorde inget misstag utan kunde distinkt avsluta på Linus Söderströms plockhandsksida. Det såg mörkt ut och för en stund kändes det som att vi höll på att bli överlistade av en solid finsk taktik. För att lirka upp ett solitt försvar krävs dock kvalitetsspelare. William Nylander tvingade fram två utvisningar i rad på finska spelare när han vräkte sig fram och vips hade juniorkronorna ett gyllene fem-mot-tre läge. Sverige hade inför matchen varit klockrena i Powerplay med nästan 50%-ig utdelning medan Finland inte gjort ett enda mål i numerärt överläge. Detta skulle visa sig avgörande idag. Sverige lyckades göra både 1-1 (Forsling) och 2-1 (Wallmark) i Powerplay i andra periodens femte minut. En stund senare kom även 3-1 (Brodecki) i spel fem-mot-fem och det verkade som att nervositeten släppt och Sverige kunde spela ut. Ödet ville dock annorlunda och svenska misstag ledde till både reducering 2-3 (Rantanen) och kvittering 3-3 (Kapanen) för Finland. Matchen var nu helt öppen. Vi hade fått se sex mål i mittenperioden. Slutskedet av perioden bjöd på mer drama: än en gång åkte två finska spelare ut och Sverige skulle få börja period tre i ett nytt numerärt överläge fem-mot-tre.

Tredjeperioden

Åter igen fick Sverige utdelning i Powerplay: Adrian Kempe kunde sätta 4-3. Vi var åter i ledningen. Med lite hjälp från domarna ska tilläggas, ett par av utvisningarna var förvisso korrekta men hårt dömda. Finland skulle dock få chansen att ge igen. Åtta minuter in i perioden åker en svensk spelare ut 2+2 minuter för en hög klubba. Nu skulle den stora skillnaden mellan de två lagen uppenbara sig – Finlands Powerplay har varit katastrofalt dåligt turneringen igenom och idag var inget undantag. Man kunde inte förvalta det numerära överläget utan istället kunde Sverige göra 5-3 (Lindblom) i spel fem-mot-fem. Finland tog ut målvakten i slutet men det resulterade endast i att Wallmark kunde göra 6-3 i öppen kasse.

Ryssland väntar i semifinalen

På söndag kl 22 svensk tid väntar Ryssland i semifinal. Ryssland slog ett för dagen grinigt USA med 3-2. USA verkade trötta efter uppgörelsen med Kanada häromdagen och låg hela tiden steget efter kvicka ryssar. I gruppspelet slog Sverige Ryssland med 3-2 och vi hoppas på nya svenska framgångar mot Ivan på söndag.

Slovakien slog Tjeckien

Tjeckien mot Slovakien är ett spännande rivalmöte där Tjeckien får anses vara storebror. Denna gång var det dock lillebror som drog det längsta strået. Ett piggt, spelsuget Slovakien kunde vinna med 3-0, inte minst tack vara suveräne målvakten Godla som stod för 34 räddningar. Tjeckien åker hem som förlorare, dels gjorde man ett uselt gruppspel och sedan blir man utslaget av ärkerivalen.

Kanada avfärdade Danmark

Som väntat blev Kanada både ett och två nummer för stora för Danmark. Matchen slutade 8-0 till hemmanationen som nu får möta Slovakien i semifinalen. Danmark åker ändå hem med hedern i behåll. De nådde slutspel och dansk hockey har fått fram ett antal unga talanger senaste åren. De har något stort på gång.