World Cup of Hockey 2016: Sverige tog viktig poäng mot Nordamerika

Grupp B i World Cup of Hockey utvecklades till ett riktigt getingbo inför sista omgången. Trots att Tre Kronor hade två raka segrar mot Ryssland och Finland var man inte klara för avancemang till semifinal. Ett oavgjort resultat mot Team North America U23 skulle räcka till gruppseger. Sverige fick dock en tuff start.

Sverige vände underläge till vinst

Nordamerika, som består av unga talanger från Kanada och USA, gjorde som de gjort i samtliga matcher hittills; hög fart och intensiv forechecking. Sverige blev överrumplade. Efter två minuter stod det 0-2 och då hade Nordamerika även missat en straff. Visst såg man en och annan svensk höja på ögonbrynen nere på isen, men Sverige arbetade sig in i matchen och spelade sitt grundspel som man gjort i match ett och två. När Tre Kronor väl arbetat sig in i anfallszon kunde man vaska fram bra målchanser. Anfall var Nordamerikas bästa försvar i den här matchen och de hade hela tiden en forward som fiskade efter puck. Det resulterade i och för sig i ett och annat friläge, men även att de var tvungna att ta utvisningar för att de var kort om folk i försvarszon och de blev sårbara när Sveriges rutinerade forwards byggde upp anfallsspelet.

”Wake the fuck up” sa Erik Karlsson och Sverige reducerade innan 1-3 kom på ett typiskt friläge. Tre Kronor fortsatte dock att spela sitt spel utan att se alltför stressade ut. Det verkar som att förbundskapten Rikard Grönborg har lyckats skapa ett spelsystem där alla är komfortabla i sina roller och vet exakt vad som förväntas av dem ute på isen. Då kan man spela både i ledning och underläge. Precis som i matchen mot Finland hade Henrik Lundqvist fullt upp och fick massor av skott på sig. Mot Finland var det 36 stycken och efter tre perioder mot Nordamerika 37. Ytterligare en reducering kom i andra perioden och Patrik Berglund kvitterade med 6:50 kvar av tredje. Matchen gick till förlängning i formatet tre-mot-tre vilket var riktigt spännande att se på, men där Nordamerika drog det längsta strået.

4-3 till Nordamerika efter förlängning alltså. Tre Kronor fick dock med sig den nödvändiga poängen vilket räcker till gruppseger och semifinal mot Team Europe på söndag. Vilket lag som följer med till slutspel från grupp B beror på resultatet mellan Ryssland och Finland. Finland har inget att spela för, men skulle aldrig vika ner sig mot Ryssland. Ryssland har allt i egna händer och vid vinst avancerar de till semifinal mot Kanada. Nordamerika går vidare vid finsk vinst.