Vi summerar hockeyåret 2013-2014 – och ser fram emot nästa säsong!

Såhär mitt i den svenska sommaren svalkar vi oss en stund med att sammanfatta det gångna hockeyåret. Hockeysäsongen 2013-2014 var extra spännande i och med att 2014 var ett olympiskt år med vinterspelen i Sotji. Vi börjar därför denna summering med lite reflektioner kring OS.

Olympiska hockeyn 2014

Årets upplaga av vinterspelen gick av stapeln i hockeylandet Ryssland som därmed fick en tung press på sig att prestera med ett lag fullt av stjärnor från NHL och ryska ligan. En alltför tung press skulle det senare visa sig då man förvisso vann sin grupp men åkte ut redan i kvartsfinalen mot Finland. För svensk del gick turneringen hyggligt, Tre Kronor vann sin grupp, fick möta ett mediokert Slovenien i kvartsfinalen och slog Finland i en rafflande semifinal. Tyvärr var det ett skadedrabbat svenskt landslag som ställdes mot ett starkt Kanada i finalen. Vi hade centerbrist inför matchen och det blev inte bättre av att Nicklas Bäckström (som spelade just center) blev avstängd på grund av doping strax innan finalen. Kanada tog guldet, Sverige fick ett silver med en bitter eftersmak och Finland tog brons i Teemu Selännes sista (?) match i den finska tröjan.

Swedish Hockey League

Inför säsongen hade Elitserien bytt namn till SHL-Swedish Hockey League. Spelupplägget var hyfsat likt tidigare år med skillnaden att lagen som slutade 7-10 i ligan fick göra upp om de två sista slutspelsplatserna i en mini-playoff om tre matcher. Förra årets vinnare Skellefteå vann serien och tog sig till ett övertygande sätt till final där man slog Färjestad med 4-0 i matcher. Kanske är det början på en norrländsk dynasti i vår inhemska liga vi bevittnar?

National Hockey League

Stanley Cup blev extra intressant för oss svenskar i år då Kung Henrik Lundqvist av New York tog sitt Rangers till final mot Los Angeles Kings. Tyvärr vägde blåskjortorna från Manhattan lite för lätt mot motståndet från västkusten. Lundqvist får nöja sig med två andraplatser denna säsong, från OS och NHL.

Världsmästerskapen i Vitryssland

2014 gick VM i ishockey i Minsk, Vitryssland. Sverige kom till turneringen som regerande världsmästare. Tyvärr fick Tre Kronor en mängd återbud från NHL-proffsen. Detta hade ju varit ett gyllene tillfälle att ta revansch för finalförlusten i OS tidigare i år. Så blev det inte. Sverige lyckades dock gnugga till sig ett brons och det var väl ungefär vad vi kunde förvänta oss av det lag vi hade på pappret. Revansch tog istället Ryssland som slog Tre Kronor i semifinalen och vann finalen mot ett Finland som med nöd och näppe tog sig till slutspel av årets upplaga av VM.

Säsongen 2014-2015

Nästa säsong är inget OS-år så vi får nöja oss med att njuta av de ”vanliga” turneringarna. Ska Skellefteå vinna SHL för tredje året i rad? Om inte, vem ska kunna utmana dem? Kan Lundqvist ta sitt Rangers till ytterligare en Stanley Cup-final men denna gång gå hela vägen? Kan Tre Kronor locka fler proffs till VM-turneringen i Tjeckien?

Följ oss på Betbonus så får du allt du behöver veta om ishockey, odds, och en massa annat trevligt!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.