SHL 2014/15: Skellefteå mot Växjö i finalserien

Skellefteå har varit klart för SM-final ett tag nu efter att ha slagit ut Linköping i semifinalen. Nu får de sällskap av Växjö som slog ut Frölunda i sin semifinal. Västerbottningarna får gälla som klara favoriter då de vann grundserien med 111 poäng. Växjö kom trea på 96 poäng, 1 poäng bakom tvåan Frölunda.

Skellefteås väg till finalen

Skellefteå är i sin femte raka SM-final. De hade länge en förlorande trend i finalsammanhang och man började undra om de överhuvudtaget kunde vinna en viktig finalserie. Det kunde de. Säsongen 2012/13 vann de ett efterlängtat SM-guld efter att ha besegrat Luleå i finalserien med 4-0 i matcher. Förra året var det Färjestad som besegrades, även där i fyra raka matcher.

I år vann alltså Skellefteå serien för tredje året i rad. I kvartsfinalen slog de ut ett blekt Brynäs med 4-0 i matcher. Brynäs hade kvalificerat sig via play in mot Färjestad. I semifinalen stod Linköping för motståndet. Även här blev processen kort, även om Linköping lyckades knipa en match.

Växjös väg till finalen

2011 kvalificerade sig Växjö till SHL. Sedan dess har de stått för ett smart lagbygge som nu är i SM-final. Innan säsongen började var de faktiskt en av förhandsfavoriterna och de verkar ha hållit för trycket. I serien slutade de alltså trea, en poäng bakom tvåan Frölunda som de slog ut i semifinalen med 4-2 i matcher. Dessförinnan hade man vunnit över Örebro med samma siffror.

Vilket lag vinner finalen?

Det är svårt att inte favorittippa dubbla mästarnna Skellefteå detta år. Få saker talar för att Växjö ska kunna rubba Västerbottningarna. Skellefteå är en svart-gul rutinerad lagmaskin som byggt upp en vinnarkultur över åren. Risken är att det här blir ännu en finalserie som kommer att sluta 4-0 i matcher till Skellefteå. Vi hoppas dock att Växjö bjuder upp till kamp. Lyckas man vinna någon av de första matcherna kan det skapa nerv i serien och då kan detta sluta hur som helst.

Finalmatcherna spelas i bäst av sju följande datum:

Match 1: Söndag 12 april, kl. 18.30
Match 2: Tisdag 14 april, kl. 18.30
Match 3: Torsdag 16 april, kl. 18.30
Match 4: Söndag 19 april, kl. 18.30
Match 5: Tisdag 21 april, kl. 18.30
Match 6: Torsdag 23 april, kl. 18.3
Match 7: Lördag 25 april, kl. 15.15

De visas på TV4.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.