Så spelas åttondelsfinalerna i Stanley Cup 2015

Skridskor

I natt spelades sista omgången i NHL:s grundserie och därmed blev det klart vilka lag som möter varandra i första rundan av slutspelet i Stanley Cup. Nu vet dessutom Pär Mårts vilka svenskar som kan tänkas vara tillgängliga till ishockey-VM i Tjeckien i maj.

Åttondelsfinaler, Stanley Cup

Östra konferensen:

Montreal Canadiens – Ottawa Senators
Tampa Bay Lightning – Detroit Red Wings
New York Rangers – Pittsburgh Penguins
Washington Capitals – New York Islanders

Kommentar: Några riktigt intressanta möten med svenska ögon sett. Ottawa Senators med Erik Karlsson, Mika Zibanejad med flera har gjort en jätteresa under andra halvan av seriespelet. De var i stort sett uträknade men har lyckats hitta en vinnande trend och bokstavligt kört över allt motstånd i de senaste matcherna. Nu ställs de mot kanadensiska rivalerna från Montreal. Svensklaget Detroit får åka ner till Tampa i Florida för att försöka slå ut Lightnings som vann Stanley Cup 2004 och sedan dess haft en god hockeykultur för att vara ett lag i en sådan varm del av landet. Henrik Lundqvists Rangers, som förlorade finalserien mot Los Angeles Kings förra året, ställs mot Sidney Crosbys och Jevgenij Malkins Pittsburgh Penguins. Kan Henke hålla tätt mot några av världens bästa hockeyspelare i Pittsburgh kan Rangers gå långt även i år. Bäckström och Ovetjkin i Washington får möta ett annat New York-lag: Islanders. Bäckström vann förresten NHL:s assistliga (60 målgivande passningar) och Ovetjkin mål-ligan (53 mål). Poängligan totalt vanns av Dallas Jamie Benn på 87 poäng (35 mål, 52 assists). Före sista omgången såg det länge ut att handla om John Tavares och Sidney Crosby, men Benn avslutade serien med ett hat-trick och en assist mot Nashville.

Västra konferensen:

St Louis Blues – Minnesota Wild
Nashville Predators – Chicago Blackhawks
Anaheim Ducks – Winnipeg Jets
Vancouver Canucks – Calgary Flames

Kommentar: Ett helkanadensiskt möte även här när Sedinarnas Vancouver möter Calgary Flames. Daniel Sedin gjorde näst flest poäng av svenskarna, efter Nicklas Bäckström. Även Winnipeg tog sig till slutspel i år, det betyder att vi har fem av sju lag från Kanada i åttondelsfinalerna, det är första gången på bra länge som det hänt. Toronto och Edmonton missar slutspelet. Vi håller ett extra öga på Chicago som vann Stanley Cup 2010 och 2013. De möter Nashville i åttondelsfinalen där Filip Forsberg gjort en fin säsong med 63 poäng, på tredje plats av årets rookies.

Läget inför ishockey-VM

I och med att Colorado åkte ut blev Gabriel Landeskog tillgänglig. Han har dock en skadad handled som måste kollas upp innan han kan ge besked. Landeskog vore en klassförstärkning och vi håller tummarna för att han blir spelklar. Även Boston Bruins missade, något oväntat, slutspelet i år. Det betyder att Loui Eriksson och Carl Söderberg är tillgängliga. Loui har ställt upp för Tre Kronor så gott som varje gång Dallas åkte ur när han spelade där. Hans spetskompetens framåt behövs. En spelare som redan tackat ja till VM är Edmonton-backen Oscar Klefbom.

Samtidigt pågår SM-finalerna hemma i Sverige för fullt. Växjö tog en oväntad skalp mot Skellefteå på bortaplan och vann med 1-2. Det kan bli en lång matchserie!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.