Jo Inge Berget gav Malmö hopp med matchens sista spark i kvalet till Champions League

Malmö FF möter Celtic i ett dubbelmöte i kvalet till Champions League. Frågan är om det ska bli en ny säsong i Europas mest prestigefyllda liga för klubblag, som skånelaget var med i förra året. Första matchen spelades i Glasgow, Skottland och Malmö hamnade i en ordentlig brygga, underläge 0-2 efter bara 10 minuters spel. Helt rättvist ska tilläggas, Celtic var snabbare, rakare, mer taggade än skåningarna som såg tagna ut av stundens allvar. Eller kanske vi såg ett lag som går mot slutet av sin ligasäsong mot ett som började sin i augusti? Nåväl, Malmö tog sig i kragen i andra halvlek.

Andra halvlek gav Malmö hopp

Malmö hade svårt att skapa något framåt och avsaknaden av avstängda Markus Rosenberg och Enock Kofi Adu var tydlig. De är dock tillbaka i returmötet. I 52:a minuten lyckades man dock etablera ett snabbt anfall och plötsligt hamnade bollen hos norske anfallaren Inge Jo Berget i Celtics straffområde. Han prickade in 1-2 och plötsligt var det match igen. Glädjen blev dock en smula kortvarig då Leigh Griffiths valde att fira sin 25:e födelsedag genom att bli tvåmålsskytt. Han gjorde sitt andra mål för kvällen via en försvarsmiss och en aning turlig nick som gick förbi Johan Wiland i malmömålet. 3-1 Celtic som hade kopplat greppet igen. Det såg inte ut att hända så mycket mer i målprotokollet den här matchen. Spelarna lade mest fokus på att snacka och knuffas nere på planen. På stopptid fick Malmö FF en hörna. Celticspelarna maskade och uppträdde illa innan den slogs. Kanske var det detta som gjorde att även ”skägget” Inge Jo Berget blev tvåmålsskytt och ändrade förutsättningarna inför returmötet rejält:

Returmötet spelas på Swedbank Stadium i Malmö 25 augusti. Vid 1-0 eller 2-1 går Malmö vidare till Champions League tack vare fler gjorda mål på bortaplan. Malmö är starkare hemma och får tillbaka två saknade nyckelspelare. Det ser vi fram emot!

Resultat i övriga kvalmatcher

Sena mål avgjorde även i ett par andra kvalmatcher. Spanska Valencia satte 3-1 mot Monaco i 86:e minuten. Israeliska Maccabi Tel Aviv kunde kvittera 2-2 mot Schweiziska Basel i 90:e minuten (Basel hade gjort 2-1 i 88:e). Albanska Skenderbeu ledde länge mot Dinamo Zagreb som dock vände och vann med 2-1 i andra halvlek efter mål i 90:e minuten. Ukrainska Sjachtar Donetsk vann mot Rapid Wien efter att Marlos Bonfim gjort matchens enda mål strax före pausvilan. Idel jämna matcher inför returerna.

Efter att returerna spelats klart lottas grupperna till Champions League 27:e augusti. Spelschemat med datum är redan klart.

Läs mer om norske spelaren Inge Jo Berget här. Han har bland annat varit utlånad till Celtic och spelar i norska landslaget. Gissningsvis ångra skottarna att de inte lyckades behålla honom i laget efter Bergets uppvisning i effektivitet i går kväll.