Ishockey-VM 2015: Sverige slog Frankrike i sista gruppspelsmatchen

Pär Mårts sammanfattade matchen mot Frankrike, och gruppspelet, med att det var svårt att veta var Tre Kronor anno 2015 står i den här turneringen. Det får vi reda på torsdag 14 maj då kvartsfinalen spelas. Idag avgörs vilket lag Sverige får möta.

Sverige 4-2 Frankrike

Precis som i övriga matcher mot ett på pappret svagare lag i den här turneringen fick Sverige en trög start mot Frankrike. Förvisso kunde Tre Kronor ta ledningen i första perioden men i mellanakten både kvitterade och tog Frankrike ledningen via två mål av Damien Fleury. Då klev vår bäste målskytt i turnneringen, Filip Forsberg, fram igen. Först kvitterade han i andra powerplay och en minut in i tredje perioden gjorde han även 3-2. Ett par minuter senare satte Oliver Ekman Larsson 4-2 som blev slutresultatet. Ekman Larsson gick därmed upp i toppen på poängligan vilket är rätt unikt för en back. Inte sedan turneringens begynnelse har en back vunnit poängligan. Ekman Larsson fick även mest istid med 25 minuter och 35 sekunder. Frankrike har inte slagit Sverige i ishockey-VM sedan 1937. De gjorde det inte den här gången heller.

Var står då det här Tre Kronor? Som Pär Mårts konstaterade är det svårt att säga. Mot riktigt tufft motstånd har vi tappat ledningar (Tjeckien, Kanada) och det krävdes övertid för att slå Schweiz. Vi öser in mål (34st) men släpper in väldigt mycket bakåt också (19st). Dessutom spikar inte våra målvakter igen. För att slå Ryssland eller Finland i en kvartsfinal måste försvarsspelet fungera och vår målvakt stå på huvudet. Då kan Tre Kronor få arbetsro och vinna viktiga matcher!

Övriga resultat

I övriga matcher tog Slovenien en tröstvinst mot Danmark. Slovenien tar därmed avsked från världsmästerskapen i ishockey med flaggan i topp. De får spela i division 1 nästa år efter att ha blivit sist i grupp B i årets turnering. I bottenstriden i grupp A tog Österrike livsviktiga poäng när de slog Tyskland på straffar. Förutsättningarna för sista omgången är följande: Om Lettland förlorar mot Frankrike på full tid åker de ut. Om Frankrike förlorar på full tid eller på övertid/straffar mot Lettland åker de ut. Om Frankrike vinner mot Lettland på övertid/straffar hamnar samtliga tre lag på fem poäng och då åker Österrike ut på inbördes möte.

Finlands rekordnolla i modern tid tog slut igår när Vitryssland slog in 1-0. Matchen slutade 2-2 vid full tid och det krävdes straffläggning för att skilja lagen åt. Där drog Finland det längsta strået. I och med att Vitryssland tog en poäng är det därmed säkert att Slovakien missar slutspel.