Ishockey-VM 2015: Hat trick av Filip Forsberg

Efter Sveriges debutmatch mot Tjeckien, som Tre Kronor vann på straffar var Filip Forsberg kritisk till sin insats och sågade sig själv i media. Svaret från Pär Mårts var att Forsberg kanske inte ska förvänta sig att snurra upp hela motståndarförsvaret och sätta tre puckar. I Sveriges andra match, mot Österrike, var det precis det Forsberg gjorde. Svenska Nashville-rookien gjorde hat-trick och en assist i en match där Tre Kronors 90-talister dominerade.

Österrike 1-6 Sverige

Österrike hängde med i ungefär halva första perioden, sen satte målfyrverkeriet igång. Filip Forsberg satte första målet med ett snärtigt handledsskott. Oscar Klefbom gjorde tvåan och Anton Lander nummer tre, samtliga dessa mål i första perioden. Dessutom brände Loui Eriksson ett friläge. I andra perioden fortsatte Sveriges dominans och Tre Kronor hade lekstuga i Österrikes försvarszon. Filip Forsberg gjorde två mål och fullbordade sitt hat-trick och Elias Lindholm gjorde ett mål. Totalt 6-0 till Sverige inför tredje perioden där man slog ner på takten något och Österrike kunde få ett tröstmål. De slutsatser vi kan dra efter första två matcherna är att samtliga svenska kedjor är igång, inklusive checking-linen anförda av Joel Lundqvist. Som Lasse Granqvist uttryckte det: ”Lundqvist borde få en assistpoäng för den där tacklingen”. Ny match för Tre Kronor redan i morgon då man möter Lettland.

Inga tröstmål för Tyskland mot Kanada

Tyskland fick en bra start på matchen mot favoriterna Kanada med två raka powerplay. Där slutade det roliga när Sidney Crosby inledde målskyttet. Det blev totalt 10-0, tvåsiffrigt, till Kanada som lekte sönder tyskarna. I morgon möter Kanada värdnationen Tjeckien som förhoppningsvis bjuder på lite mer kvalificerat motstånd. En annan favorit, Ryssland, vann sin match mot Slovenien och där var Jevgenij Dadonov den store härföraren bredvid stjärnor som Malkin och Kovaltjuk. Dadonov stod för två mål och två assist när Ryssland vann med 5-2.

Finlands första seger

Efter att ha förlorat första matchen mot USA med hela 5-1 var Finland på poängjakt mot skrällgänget Danmark. I andra perioden lossnade det, men det satt hårt åt. Första målet krävde lång videogranskning på grund av en misstänkt hög klubba. Videodomaren godkände dock målet och sedan passade Finland på att göra två till i samma period. 3-0 skrevs både period och slutsiffrorna till.

Schweiz vann grinig match mot Frankrike

Fult spel, många utvisningsminuter, och glåpord vid varje byte. Så kan matchen mellan gränsrivalerna Schweiz och Frankrike sammanfattas. Det blev till slut Schweiz som tog viktiga poäng efter att ha förlorat första matchen mot Österrike på straffar. De vann även skotten med 35-20. Damien Brunner hade en bra kväll med två assists i 3-1 serien. Veteranen Huet fick slita i franska målet. Även om Schweiz hade bud på fler mål under matchen blev det spännande i slutet när de ledde med 2-0 och Frankrike reducerade och tog ut målvakten. Suri satte dock sista pucken i öppen kasse.