E-sports

Starcraft 2

E-sports är ett samlingsnamn på tävlingar i olika typer av spel för datorer och konsoler. Genom att koppla ihop ett antal enheter i ett nätverk spelar spelare mot varandra individuellt eller i lag i olika spel. Fenomenet e-sport blev populärt i slutet av 1990-talet med Blizzards Starcraft. Populära spelkategorier är real time strategy (RTS) och first person shooters (FPS). Idag är e-sport en jätteindustri som har blivit professionaliserad: från att ha varit en företeelse där, främst ungdomar, suttit hemma och kopplat upp sig via LAN eller Internet för att spela, kan personer idag försörja sig på sporten som ett yrke.

Vanliga spel inom e-sports

Den tidiga e-sporten dominerades av två kategorier spel, strategispel, RTS: t.ex. Starcraft, och shooters, FPS, t.ex. Counterstrike. Idag är spelutbudet mer varierat och vi hittar en mängd olika genrer som det tävlas inom. Många av företaget Blizzards spel har blivit populära att tävla inom. Utöver Starcraft och Starcraft 2, ska titlar som Hearthstone och Overwatch nämnas. Från andra tillverkare hittar vi populära titlar i League of Legends (LOL), Dota, FIFA och Streetfighter V. Vi ställer oss lite frågande till varför FIFA blivit populärt, men inte t.ex. NHL-serien som utvecklats sedan tidigt 1990-tal.

Turneringar inom e-sport

Förutom nationella och regionala ligor finns det även en rad olika mästerskap och turneringar inom e-sport. De skiljer sig åt vad gäller format och spel. Dreamhack, Fragbite Masters och Electronic Sports World Cup är några. Intel Extreme Masters, Major League Gaming, The International (Dota 2) bör också nämnas. Man ägnar sig även åt e-sports på större och mindre konvent, såsom Blizzcon och liknande arrangemang.

Esportbetting

I och med att e-sporten växt sig större och professionaliserats har även omvärldens intresse för den ökat. Livesändningar via Twitch (och även på t.ex. Aftonbladet!) är vardagsmat och duktiga spelare belönas med status och prispengar. Det går även att betta på olika utfall i turneringar, såsom vinnare osv. Många bettingsidor erbjuder idag spel på e-sport precis som du kan satsa på t.ex. hockey och fotboll.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.