Ishockey-VM 2015: Sverige föll mot Ryssland i kvartsfinalen

En svag inledning fällde Sverige i kvartsfinalen mot Ryssland. I första perioden var man inte med på banan. Dumma utvisningar, obefintligt anfallsspel ocb förvirring i egen zon gjorde att Ryssland kunde ta ledningen med 1-0 i spel 5-mot-3. 2-0 kom i en tilltrasslad situation framför mål. Sverige fick senare chansen att reducera i powerplay men spelet med en man mer var tämligen tamt. Period två började lika svagt som den tredje. Nytt slarv friställde Malkin som satte 3-0.

Nära bragdvändning av Tre Kronor

För att vända trenden valde Pär Mårts att byta målvakt. Jhonas Enroth ut, Anders Nilsson in. John Klingberg gav Sverige en gnutta hopp med ett recueringsmål. Matchen började nu bli rejält grinig och präglades av efterslängar och utvisningar. Sveriges andra mål kom i början på tredje signerat Anton Lander. Nu var det match på riktigt. Med fem minuter kvar att spela snurrade firma Lander – Forsberg – Eriksson runt i Rysslands försvarszon och till slut kunde Loui Eriksson styra in 3-3. Tre Kronor hade vänt. Dock hände det som inte fick hända minuten senare: Malkin slog till på nytt, den här gången via en svensk skridsko. Med två minuter kvar chansade Sverige och tog ut målvakten bara för att se Tarasenko sätta 5-3 i öppen kasse. Sammanfattningsvis får man ändå säga att det var den svaga öppningen som sänkte Sverige, trots upphämtningen. Ryssland hade mer tyngd, fart och kontroll på den här tillställningen. Sveriges försvarsspel var under all kritik, anfallsspelet kom igång för sent och bara via förstakedjan, och våra målvakter gjorde inga demonräddningar.

USA 3-1 Schweiz

Backen Roman Josi gav Schweiz ledningen i första perioden efter en vacker soloräd där han åkte slalom mellan de amerikanska backarna. Efter halva matchen satte Ben Smith kvitteringen för USA. Minuten senare styrde Charlie Coyle in ledningsmålet. Schweiz fick chansen att kvittera i powerplay i tredje perioden, men kom inte till några direkt farliga avslut. Istället kunde Torontobacken Jake Gardiner sätta 3-1 i elfte minuten. Schweiz misslyckades dessutom med att göra mål i ytterligare ett power play efter slarv från USA. USA kunde hålla undan och vann rättvist med 3-1.

Kanada krossade Vitryssland

David hade inte en chans mot Goliath. Vitryssland hade lämnat slungan hemma och Kanada malde på. Efter första perioden stod det 4-0 efter propagandahockey där Vitryssland inte fick låna pucken. Sedan kunde Kanada slå av på takten och ”bara” göra två mål i andra perioden. Slutställningen blev 9-0 och Kanada stärker sitt snitt på 7 mål gjorde och 2 insläppta per match från gruppspelet.

Jagr mot Finland

Värdnationen Tjeckiens match mot Finland blev en dramatisk historia. Jan Kovar gav hemmalaget ledningen tio minuter in i första perioden. Tuomo Ruutu kvitterade åtta minuter senare. Fyra minuter in i andra perioden tog dessutom Finland ledningen med 2-1. Då klev Jaromir Jagr fram, som vi har blivit vana vid att han gör i den här turneringen. 2-2 kom i 35:e minuten. Minuten senare gör han sin andra poäng för kvällen när han assisterar Jan Kovak som gör sitt andra mål. Tidigt i tredje perioden backade dock Tjeckien hem för mycket och Finlands Alexander Barkov, till vardags i Florida Panthers, kunde kvittera till 3-3. Finland tog över spelet och tryckte på för ett ledningsmål. Då gjorde Jaromir Jagr sitt andra mål och tredje poäng för kvällen. 4-3 till Tjeckien med fyra minuter kvar av matchen. Sista målet kom i tom kasse av Vladimir Sobotka.

Så spelas semifinalerna

Semifinalerna spelas på lördag 16 maj. Kanada möter Tjeckien och USA Ryssland. Vi tippar att Ryssland och Kanada möts i final 17 maj och att Kanada tar guldet. Jagr skjuter hem bronset till Tjeckien på hemmaplan.