Bingo

bingoTröttnat på Bingolotto? Jobbigt att ta sig till den lokala bilbingon? Spela bingo på nätet istället. Nätbingo har blivit en populär företeelse på senare år, mycket tack vare att det är ett socialt spel där du kan chatta med dina med(mot?)spelare samtidigt som du kan vinna pengar. Många spelbolag som vi samarbetar med har någon form av bingo games på sin hemsida.

Bingo i begynnelsen

Spelet bingo är närbesläktad med lotterispelen. I Italien på 1530-talet började man anordnades ett slags statliga lotterier varje lördag – ”il Gioco del Lotto in Italia”. Dessa pågår än. Lotterierna spred sig vidare ut i Europa och genomgick diverse förändringar i varje land.

På 1700-talet spelade franska överklassen något som hette ”Le Lotto”, ett spel som använde kort i 3×9 rader. Dessa kort var numrerade 1-90 ochplacerades ut på brickor av trä. En utropare ropade ut nummer och den som fick en hel horisontell rad först vann. Detta spel är jämförbart med vad vi idag kallar 90-bollars bingo i Sverige idag.

I Tyskland användes lottospelet som utbildning. Barnen lärde sig alfabetet och multiplikationstabellen med spelet. Denna utbildningslek finns kvar i skolsystemet än idag.

1863 öppnades Monacos första casino vilket hjälpte till att öka spelets popularitet.

Var kommer namnet Bingo från?

Det är oklart om hur spelet fick sitt namn. Man tror att det härstammar från en variant på 75-bollars bingo från USA som hette ”Beano” för att man använde torkade bönor för att markera numren. Namnet ändrades senare då en man blev så upphetsad när han vann att han helt enkelt ropade ”Bingo!” istället för Beano. Den senare delen av berättelsen är förmodligen inte sann.

Populärt spel i USA och Sverige

Hur som helst blev spelet populärt i USA på 1930-talet och framåt. Kyrkor och välgörenhetsorganisationer driver bingohallar på ett liknande sätt som föreningar i Sverige kan anordna bingospel. De första spelen i Sverige anordnades av Gunnarstorps IF 1961, inspirerade av Danmark.

Efter att det blivit lagligt med pengavinster på bingo 1989 blev 1990-talet bingons gyllene ålder i Sverige. Bingohallar var populära över hela landet, folk spelade bilbingo (en variant där man spelar från sin bil och tutar när man får bingo) och följde TV4:s Bingolotto.

Bingolotto

Man kan säga att Bingolotto tog spelet tillbaka till sina rötter, men i en modern tappning i form av en TV-show. Som vi läste ovan började bingon som ett lotteri. Nu gjorde TV4 en helkväll av det och folk samlades framför TV-apparaterna för att se Leif ”Loket” Olsson dela ut storvinster över hela landet. Innan Bingolotto började sändas i TV4 1991 hade det gått ett par år i Göteborgs lokal-TV. 1995 hade programmet sin peak med  över 3 miljoner tittare.

Nätbingo

Bingolotto visas fortfarande, men har inte samma popularitet som tidigare. Kanske beror det på att spelarna har sökt sig till nätet där de kan spela när de vill på sina egna villkor. Bingohallarna har byts ut till virtuella ”bingorum” där man kan chatta med andra spelare, spela mobilt och mer flexibelt.

Comments are closed.