World Cup of Hockey 2016: Sverige utslaget av Team Europa

Efter att ha vunnit grupp A med två vinster mot Ryssland respektive Finland, plus en förlust mot Team Nordamerika på övertid stod det klart att Tre Kronor skulle få möta Team Europe i semifinalen i World cup of Hockey. Team Europe är ett mixlag med spelare från de Europeiska nationer som inte hade ett eget lag med i turneringen. På förhand var gänget utdömt att hamna sist även om vi lyfte ett varnande finger och tyckte det skulle vara ett intressant upplägg. Det visade sig att vi skulle få rätt, tyvärr.

Team Europa avgjorde på övertid

Matchen började trevande och trögt. Inget av lagen ville skruva upp tempot utan kombinerade försvarsspel med ett haltande anfallsspel. Sverige hade mer puckinnehav i anfallszon och skapade ett par halvchanser. Vi tog även ledningen via mål av Nicklas Bäckström i andra perioden. Nu skulle väl trögheten i anfallet försvinna samtidigt som Europa måste öppna sig bakåt? Inte då. Om möjligt gick det ännu långsammare framåt. I slutet av andra perioden kunde istället Marian Gaborik få in pucken bakom Henrik Lundqvist och det var kvitterat inför tredje. I tredje akten fick Tre Kronor sämsta möjliga start när Tomas Tatar gav Europa ledningen redan efter 12 sekunder. Matchbilden förändrades inte och frågan är om det här var turneringens tråkigaste match? Erik Karlsson kvitterade med fem minuter kvar att spela och matchen gick till övertid.

Nicklas Bäckström fick ett ypperligt läge att avgöra tre minuter in i övertidsperioden, men istället vände spelet åt andra hållet. Allt gick fel. Filip Forsberg tappade klubban. Henrik Lundqvist missade att stoppa pucken bakom målet. Hans lagkamrat, norska Mats Zuccarello hittade istället Tatar vid Lundqvists vänstra stolpe som kunde få in pucken, förvisso via skridskon men utan någon sparkrörelse enligt domarna. Tatar avgör alltså matchen med sitt andra mål, slutställningen 3-2 till Team Europa som får spela final mot Kanada. Kanada slog ut Ryssland i den andra semifinalen dagen innan.

För Tre Kronor kan det här ha inneburit sista framträdandet för ett gäng spelare som passerat 30-gränsen med råge: Förutom skadade Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg börjar även Henrik och Daniel Sedin, Henrik Lundqvist närma sig slutet på sina karriärer. Frågan är om vi får se NHL-stjärnor i OS 2018? Vi hoppas det. Undrar om inte Rikard Grönborgs defensiva hockey gör sig bättre på stor is? Om inte annat får vi svar på det i ishockey-VM 2017 i Tyskland och Frankrike.