World Cup of Hockey 2016: Sverige slog Finland

Efter bästa tänkbara start på turneringen med vinst mot Ryssland i första matchen var det så dags för nästa motståndare för Tre Kronor: Finland. Upplagt för ett klassiskt rivalmöte alltså. Finland inledde World Cup med förlust i första matchen mot Nordamerika och var pressat att vinna.

Desperat Finland mot disciplinerat Sverige

Det märktes att finnarna var tvungna att gå för seger och de satte full fart direkt. Tre Kronor såg lite trögare ut: giganten Hedman från första matchen såg lite långsammare ut och bröderna Sedin hittade inte varandra lika bra som mot Ryssland. Henrik Lundqvist var tillbaka i målet efter ett par dagars sjukdom och hade fullt upp. Även om Finland hade ett visst övertag i spel och puckinnehav kändes Sverige lugna i sina positioner, även om det gjordes ett och annat misstag. Lagen fick ett par lägen i Power Play utan att kunna konvertera. Första perioden slutade mållös.

Första målet skulle komma i andra perioden. Sverige vaknade till liv och satte i en extra växel verkade det som och kort därefter hittade Sedinarna Anton Strålman som letat sig fram nära mål och kunde sätta 1-0 bakom en chanslös Tuukka Rask. Sverige fortsatte trumma på, men tappade tempot i slutet på andra perioden när Finland fick Power Play.

Som väntat gjorde Finland allt i sin makt för att kvittera matchen i sista perioden, men det ville sig inte för lejonen den här kvällen. Istället kunde Loui Eriksson sätta 2-0 i öppen kasse och därmed säkra den svenska segern. Stor matchvinnare blev Lundqvist som beskrivs som en mur i Yle Sporten.

Läget i grupperna inför sista omgången

I gruppens andra match slog Ryssland Team Nordamerika vilket betyder att det kommer att avgöras i sista omgången vilka två lag som går vidare. Sverige möter Nordamerika redan dagen efter finlandsmatchen. Vid minst en poäng går Tre Kronor vidare till semifinal. Finland måste hoppas på att Sverige slår Nordamerika samtidigt som man vinner mot Ryssland dagen efter för att ha en teoretisk chans att ta sig vidare på målskillnad. I värsta fall förlorar Sverige mot Nordamerika samtidigt som Ryssland vinner mot Finland och får bättre målskillnad än Tre Kronor vilket skulle betyda att World Cup-äventyret är slut, trots två segrar. Så tuff är denna turnering!

I andra gruppen går Kanada och Team Europa gå vidare till semifinal. De möts i en gruppfinal i sista omgången. USA och Tjeckien är utslagna. Stort fiasko för USA där man hade räknat med att gå vidare i en turnering som är upplagd för att Kanada och USA ska göra upp om guldet. Imponerande av Team Europe som blir spännande att följa framöver!