USA vann junior-VM i ishockey 2016-17

När slutsignalen gått i finalen av junior-VM i ishockey är våra känslor ofta blandade. Ett nytt mästarlag har krönts och vi har fått se mängder av spännande hockey under jul och nyår. Kanske var det vårt favoritlag som vann, kanske inte. Samtidigt uppstår en tomhet då turneringen är slut och på sätt och vis, även julen. Många av oss går tillbaka till jobb eller studier och vardagen tränger sig åter igen på, efter att ha varit frånvarande i ett par veckor med ledighet, julmat, nyårsraketer, och ishockey. Misströsta dock inte, sportåret 2017 har en hel del att erbjuda även i fortsättningen! I detta inlägg sammanfattar vi årets junior-VM i ishockey som gick av stapeln i Toronto och Montreal, Kanada.

Sverige obesegrat i gruppspelet

Sverige har haft en tradition senaste åren att gå obesegrade genom turneringens gruppspel, medan vi haft problem att nå de riktigt stora framgångarna i slutspelet, med undantag för guldet 2012. I år var tyvärr inget undantag. Sverige tog sig vidare från en relativt lätt grupp:

Sverige 6-1 Danmark
Schweiz 2-4 Sverige
Finland 1-3 Sverige
Sverige 5-2 Tjeckien

Värt att notera var att fjolårsvinnaren Finland, som borde ha varit den på pappret svåraste motståndaren, slutade sist(!) i gruppen och fick kvala sig kvar i turneringen mot Lettland. Oväntat och uselt. Tre Kronor ångade dock vidare mot slutspelet där man fick möta Slovakien i kvartsfinalen. Slovakerna avfärdades med hela 8-3 och hemmanationen Kanada väntade i finalen. Kanada är juniorkronornas mardrömsmotståndare i slutspelet, även om de inte hade övertygat helt i årets junior-VM. Trots att Sverige tog ledningen med både 1-0 och 2-1, blev man dock utspelade i större delen av matchen. Kanada var större, skickligare och snabbare. När slutsignalen ljöd hade hemmanationen vunnit med 5-2. De fick möta USA i semifinalen. USA slog ut Ryssland på straffar. Därmed möttes Sverige och Ryssland i bronsmatchen. Tre Kronor räckte inte ändra fram till medalj i år utan Ryssland kunde avgöra en halv minut in i förlängningen. Ett tråkigt slut för Sverige och nu får man väl sätta sig ner och fundera på varför man inte kan spela lika bra i slutspelet som i gruppspelet. I år kunde vi finna en förklaring i att Sverige faktiskt spelade i en ganska dålig grupp. För att rå på de större nationerna som Ryssland, USA och Kanada bör man nog ha mött dem tidigare, för att få upp speltempot och noggrannheten. Nu blev Tre Kronor nästan överraskade och överrumplade i semifinalen.

USA vann junior-VM i ishockey

Finalen mellan USA och Kanada blev en dramatisk historia. Lagen möttes redan i gruppspelet där USA vann och blev gruppetta före tvåan Kanada. I finalen var det hemmalaget som inledde starkast och man gick upp till ledning med 2-0 efter första perioden. USA kom dock igen och kvitterade i den andra. I tredje perioden gjorde Kanada vad många trodde var ett ”guldryck” och gick ifrån till 4-2. USA kom dock åter igen. 4-4 var resultatet efter 60 spelade minuter. Förlängningen blev dramatisk med massor av chanser åt bägge håll, men inget av lagen lyckades avgöra matchen, som gick till straffar. Straffspecialisten Troy Terry blev stor hjälte för USA som vann guldet 2017. Guldet var USA:s fjärde totalt, det senaste kom 2010. Nu har man chansen att försvara det på hemmaplan. 2018 går junior-VM av stapeln i Buffalo. Vi ses då!