Så fungerar Nations League

Euro2020

Vänskapsmatcher i fotboll är ofta lika roliga att titta på som målarfärg som torkar; lag som vilar sina bästa spelare och allmän tristess. Inför Fotbolls-EM 2020 är detta på väg att ändras dock, tack vare nya formatet Nations League.

Så fungerar Nations League

Idén bakom Nations League är enkel: De Europeiska fotbollslagen är uppdelade i fyra grupper, A-D, baserade på deras ranking. Lagen möter varandra i ett antal vänskapsmatcher med start september 2018. Nu till det intressanta: Det bästa laget i varje grupp som inte kvalificerat sig till Fotbolls-EM 2020 genom de vanliga kvalgrupperna går vidare till turneringen!

Ett exempel: I grupp B är Sverige, Danmark och Ryssland top tre. Sverige och Danmark har lyckats kvalificera sig till EM via de vanliga kvalgrupperna, men inte Ryssland. Vips har Ryssland avancerat till EM tack vare tredjeplatsen i grupp B!

De flesta lag från grupp A, och många lag från grupp B kommer naturligtvis att avancera till EM. Då blir det viktigt för lag som går trögt i kvalet att positionera sig bra i Nations League då även en mittenplats i dessa grupper kan räcka till en EM-biljett. I grupp C och D är konkurrensen mindre (läs: motståndarna sämre), men å andra sidan går färre lag härifrån till EM från sina kvalgrupper vilket betyder att en topposition i gruppen är nödvändig för att avancera från detta format.

Grupper och lag, Nations League

Grupp A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien, Holland.

Grupp B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien/Herzegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien, Turkiet.

Grupp C: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland, Litauen.

Grupp D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Vi ser fram emot ett superfotbollsår 2018 med Fotbolls-VM i Ryssland, VM-kval och Nations League!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.